Klimatizace

Zde projednáváme co se jinam nehodí

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
maset24

Klimatizace

Příspěvek od maset24 »

Zdarec, předem se omlouvám pokud zde už podobné téma je.

Měl bych dotaz k používání klimatizace, mám Insignii ST 118Kw 2.0CDTI a zajímalo by mě jestli tomuto modelu vadí když mám klimatizaci zapnutou neustále bez ohledu na venkovní teplotu, krom zimy, to ji nepoužívám, nebo jestli je lepší ji zapínat jen když je potřeba. Vím že některým autům to nevadí když je klima neustále v chodu, proto se ptám.
Předem diky
Reklama

Sunman

Re: Klimatizace

Příspěvek od Sunman »

odkud víš, že některým autům nevadí když je klima zapnutá neustále?
píšou to někde, nebo ti to řekl někdo v servise?
proč myslíš, že má vadit, když je stále zapnutá?
maset24

Příspěvek od maset24 »

Jen říkám co jsem slyšel a proto se taky ptám
langdon2

Příspěvek od langdon2 »

Ani doma nesvietis v kuchyni cely den, non stop..

Zapinam klimu len vtedy, ked ju v skutocnosti potrebujem.
Fifčok

Příspěvek od Fifčok »

Neriešim klímu, ja ju mam väčšinou zapnutú či leto ci zima. Je na automatike tak sama sa vie usmerniť.... V zime je výhodná pre odstránenie vlhkosti a rýchlemu odroseniu a aj ako prevencia pred jej zápachom v neskoršom používaní lebo nestuchne a tak isto jej častejší chod je fajn aj kvôli premazaniu. Zapínať a vypínať klímu je výhodnejšie pri nižších otáčkach kvôli tomu, že nie je natoľko zaťažovaná magnetická spojka. Najčastejšie poruchy klímy sú netesnosť(príčina väčšinou v nedostačenom premazaní či už v chode a sucho alebo nedostatkom oleja v mediu), problém z magnetickou spojkou(nevydrží záťaž pri zapínaní/vypínaní) a zanesenie výparníka.
Spotreba paliva je pri silnejších motoroch asi aj škoda riešiť.
.....................................................Insignia ST A20DTH 120kW r.v. 2014............................................
... Omega B MV6 X30XE 155kW r.v. 1997 - ex ..................................... Vectra B Z18XE 92kW r.v. 2001 - ex ...
lubaan

Příspěvek od lubaan »

Taky klimu neřešim, mam jí už 200000km a 8 let zapnutou na AUTO a neni problém. Dvakrát jsem nechal doplnit, jednou ročně desinfekci a neni problém.
Insignia B ST 2,0CDTI 125kW 2019
Zafira B 1,8i 103kW 2008
Peugeot 307 1,6HDI 80kW 2005
Bylo:
Vectra C Caravan Sport 1,9CDTI 110kW 2005
Astra F Caravan 1,7TD 50kW 1997
Omega A Limousine 2,0i 85kW 1986
Škoda 105M 1986
maset24

Příspěvek od maset24 »

Tak spotřebu neřeším. Šlo mi jen o to co je pro ni lepší, jestli stálý chod nebo zapínání/vypínání dle potřeby. Díky za odpovědi :)
Brembo SV

Příspěvek od Brembo SV »

Pre klimatizáciu je rozhodne navačším prínosom-najma kompresoru aspon raz mesačne a i v zime spustit klimatizáciu na 5 minut. Je to možné aktiváciou odmlženia skiel. Po určitom čase sa totiž olej obsiahnutý v chladive usadí na najspodnejšom mieste a tak kompresor pri zapnutí beží určitý čas bez mazania.
Sunman

Příspěvek od Sunman »

Napísal si "vím, že některým autům nevadí...", tak som mal pocit že to vieš na 100% z vlastných vedomostí alebo od nejakého experta.
Moje infomrácie sú ale tiež len z počutia rovnaké ako píše Brembo - minimálne 1x mesačne z dôvodu smradu a premazania

Osobne klímu používam veľmi obmedzene a keď tak len ručne riadenú, pretože klíma v oploch znamená fičák s teplotou 5°C = jasné a ťažké prechladnutie alebo zastavený ventilátor po dosiahnutí teploty v aute = udusenie :D
So žiadnou klímou v opli od roku 2003 som problém nemal (6 Oplov) okrem mechanického poškodenia kamienkom.
Odpovědět

Zpět na „INSIGNIA – Pokec“