zdravím, potřebovala bych radu, zda se někdo setkal s níže popsaným problémem a co by to mohlo být...
na začátek historie: Zafira B, benzín + LPG, 1.8
- do STK minulý měsíc auto chodilo celkem OK, jen občas při studeném startu jakoby natahovalo vzduch, válce zněly "přidušeně", kolísaly otáčky, cca do minuty se to vždy upravilo. pokud jsem během první minuty chtěla jet, auto třeba při jednom z 20 rozjetí zdechlo, pak už vše jelo. z motoru se ozval zvuk jakoby se něco přepnulo.
- minulý měsíc STK, vše v pořádku, než jsem vyjela z brány servisu, rozsvítila se kontrolka "servis" , diagnostika nejdřív nenačetla nic, potom asi na třetí pokud závadu na vačkách. ty byly vyměněny.
- po této opravě asi dva dny jelo, jen při startu ráno lehký problém výše popsaný.
- dva dny stálo a problém se prohloubil - první start zdechlo hned, druhý start po pár otáčkách, třetí start už vydrželo, ale motor "bublal", zvuk jakoby se dusil, nejel na všechny válce nebo jak to popsat. diagnostika ukazovala chybu na váze vzduchu (jen 9-13 kg, má být podle mechanika cca 28?), následně i lambda sondu
- v servisu zkusili vyměnit váhu vzduchu - nemá to vliv, jen to potom napsalo chybu na teplotních čidlech
- zkusili vyměnit čidla - nemá to vliv, studený start pořád blbý...
zatím je teda ve hře ještě ta lambda, ale moc nevěřím tomu, že to je ono... jinak momentálně diagnostika nepíše nic...
poradí někdo?
PS. pokud je auto zahřáté, tak startuje v pohodě, týká se to opravdu jen studených startů nebo když auto den dva stojí
špatné studené starty
Moderátor: Moderátoři
- Reklama
Re: špatné studené starty
Lambdasonda (přední, řídící) začíná fungovat až po mírném zahřátí motoru, takže na (špatné) studené starty vliv mít nebude. Máte-li možnost, nechte protentokrát plyn plynem a zkuste aspoň jednu plnou nádrž pojezdit pouze na benzín, ať se řídící jednotka motoru trochu srovná...
W124 E320 R6 Coupé 1994
Myslíte, že by pomohlo např. Komplet resetovani softwaru a potom znovu nastavit řídící jednotky?
To netuším, resp. netroufám si hodnotit/odpovědět, ale to, co jsem psal předtím, často všelijaké potíže odstranit/vyřešit dokáže. Jde o to, že při permanentním provozu na LPG se řídící jednotka adaptuje na hodnoty/vlastnosti tohoto paliva a benzín jaksi zapomíná, protože se na něj jede jen velmi krátce po studeném startu, než systém přepne na plyn. Zkuste, co jsem psal, bude vás to stát max. jednu plnou benzínovou nádrž a uškodit to nemůže, jen prospět. Dokonce se to doporučuje po každých dejmetomu čtyřech-pěti vyjetých nádržích LPG. Není to z mojí hlavy, jezdím celý život jen na benzín, ale radí to sám oplí guru Roman K. z Brna (modří už vědí)...
W124 E320 R6 Coupé 1994
díky, zkusím ...