Momentálně jsem majitelem Hjondé i30 FB 1,4 TGDI a ačkoliv je to auto krásné, z důvodu rozrůstající se rodiny už prostorově nevyhovující.
Z toho důvodu jsem začal koukat po větší alternativě v ceně okolo 250t (dalších 40t si chci nechat na nutné úpravy a opravy po koupi).
Určitě chci naftu, pro manželku automatickou převodovku a velký kufr, takže kombi. Stáří do 5 let a 120 000 km +-.
Z letmého okouknutí mi vychází jako vhodné alternativy:
Ford Mondeo 2,0 TDCI (vůbec netuším jak na tom jsou, jen jich hodně potkávám, náhradních dílů bude dost)
Renault Talisman 1,6 dCI (krásné, ale Renault nemá moc dobrou pověst)
Opel Insignia - 1,6 CDTI mi přijde na takový vůz s automatem jako slabý motor, proto preferuji 2,0 CDTI. Pohon 4x4 nevyužiji a tak mi přijde jen jako věc, u které hrozí to, že se...pokazí

Myslíte, že bude dobré se obrátit i na Opel do Německa a auto si případně dotáhnout?
Za jakékoliv rady a reakce budu rád.
PS: nejsem odborník na auta, jsem klasický uživatel, který hledá dobrou užitnou hodnotu.
PPS: Passat jsem měl jako služební auto a nechci ho. To auto je jako leklá ryba, naprosto bez emocí a s*alo se tam kde co. Měli jsme 5 kusů 5 let a po třetím roku to byla tragédie)