Brzdenie motorom
Moderátoři: Astra - R@SAG, mattonecz, klm121, Moderátoři
Brzdenie motorom
Zdravím priatelia!Chcel by som sa opýtať,aké máte akúsenosti s brzdením motorom na Astre K(1,6CDTI,81kW).Prešiel som na ňu z H-čka.Zdá sa mi,že ma dole kopcom púšťa bez plynu o hodne viac,ako H-čko.Vďaka!
- Reklama
Re: Brzdenie motorom
Musím priznať, že s touto motorizáciou skúsenosti nemám, ale bolo by zrejme vhodné porovnať tieto dve auta v parametroch:
- motor (vŕtanie a zdvih válcov, kompresia)
- prevodovka (prevodový pomer na stupni, ktorým sa "brzdí")
- auto (hmotnosť auta)
- motor (vŕtanie a zdvih válcov, kompresia)
- prevodovka (prevodový pomer na stupni, ktorým sa "brzdí")
- auto (hmotnosť auta)
Opel Astra 1,4, ... 74kW, 2018
To je na mňa zložitá matematika.Ale aj tak vďaka. Ide mi hlavne o to,či ma chlap nepodviedol stočením kilometrov.Ak si dobre pamätám,pri slabšej kompresii to motorom "hamuje" pomenej.Ale priemerná spotreba je,myslím, v norme-BC1 ukazuje 4.6l pri 700 km a BC2 4,8 l pri 51 000km,tak ma to trochu mýli.
Spotrebu si prever aj v reálnych číslach ... od jedného tankovania po druhé.
Ja mám napríklad reálnu potrebu o 0,5L vyššiu, ako mi ukazuje kompjúter.
P.S.: kompresiu bežne merajú v servisoch ... pri nafte je obzvlášť dôležitá
Ja mám napríklad reálnu potrebu o 0,5L vyššiu, ako mi ukazuje kompjúter.
P.S.: kompresiu bežne merajú v servisoch ... pri nafte je obzvlášť dôležitá
stevox: Ahoj! Chceš radu či zkušenost, přitom ses nenamáhal napsat ani to, jaký motor byl v přechozí Astře H (naftová 1.6 se do ní vůbec nemontovala...), ani jestli se jedná o manuální či jinou převodovku. To je pak každá rada drahá...
W124 E320 R6 Coupé 1994
Máš pravdu!
Tak teda "H" čková bola 1,7CDTI kombík 74kW,prevodovka 5°mechanika,"K"čko je 1.6CDTI kombi 81kW so 6°mechanickou prevodovkou.
Ide mi o to,či sa tu nájde človek,ktorý tiež takto prestúpil od H ku K a vedel by porovnať.
Sandal:S kompresiou to asi urobím tak,ako si poradil.
Tak teda "H" čková bola 1,7CDTI kombík 74kW,prevodovka 5°mechanika,"K"čko je 1.6CDTI kombi 81kW so 6°mechanickou prevodovkou.
Ide mi o to,či sa tu nájde človek,ktorý tiež takto prestúpil od H ku K a vedel by porovnať.
Sandal:S kompresiou to asi urobím tak,ako si poradil.
Je normální že novější auta brzdí motorem výrazně méně, může za to konstrukce motorů s cílem dosažení co nejmenších vnitřních odporů (souvisí se spotřebou), poděkovat tedy můžeme Bruselu To je taky důvod proč se dodatečně měnila oficiální specifikace oleje pro některé motory z 5W30 na 0W20.
Přesedlal jsem z Astry H 1.6 Easytronic (Z16XER) na Astru K 1.6T s hydroměničovým automatem a nová brzdí motorem méně.
Přesedlal jsem z Astry H 1.6 Easytronic (Z16XER) na Astru K 1.6T s hydroměničovým automatem a nová brzdí motorem méně.
Astra K ST, 2018, 1.6T AT
EX Astra H, 2009, 1.6 Easytronic
EX Astra H, 2009, 1.6 Easytronic
Vďaka za všetky informácie.
súhlasím, že novšie motory brzdia podstatne menej. diesle aj benzíny, napríklad s 1.6 benzínom do podzemnej garáže musím na jednotke a on sa aj tak rozbehne bez pomoci brzdou na 4000 ot/m. Žigulík 1.2 by na jednotke zastavil v polovici kopca
len poznámka k tým kilometrom a spotrebe - BC2 ti skutočne ukazuje 51000 km? Napríklad u Insignie počítajú Trasa1 a Trasa2 niekde do 9500km a potom to začína znova od nuly. Nie som si istý ako to počíta spotrebu, niekedy som to sledoval ale nemá význam - treba písať tankovania alebo odkladať bločky a po najazdení povedzme 10 000km to spočítať.
len poznámka k tým kilometrom a spotrebe - BC2 ti skutočne ukazuje 51000 km? Napríklad u Insignie počítajú Trasa1 a Trasa2 niekde do 9500km a potom to začína znova od nuly. Nie som si istý ako to počíta spotrebu, niekedy som to sledoval ale nemá význam - treba písať tankovania alebo odkladať bločky a po najazdení povedzme 10 000km to spočítať.
To, že staršie autiaky pri zaradenej rýchlosti (akejkoľvek) bez plynu zastali súvisí s tým, že mali karburátor, kdežto teraz (aj do kopca) nechám zaradenú jednotku, alebo dvojku a auto ťahá aj bez plynu. RJ vyhodnotí vstupné veličiny a dávkuje palivo na udržanie auta v chode ... je to dobré pri zápchach, šetrí sa spojka.