Z16XEP na volnoběh vypadává zapalování, prosím poraďte

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Wane999

Z16XEP na volnoběh vypadává zapalování, prosím poraďte

Příspěvek od Wane999 »

Zdravím vás všechny !:)
Potřeboval bych prosím moc radu, jsem majitelem Astřičky Z16XEP u které řeším momentálně problém !

Auto jsem koupil s klepajícím sáním, to jsem celé rozmontoval, vyčistil egrové kanálky a vytěsnil klepající středový plech. Autem jezdím teď 4 den a řeším jednu blbou závadu, když za studena nastartuju (start je trochu slabší, cca o otočku 2 navíc) jezdí na všechny válce, jakmile ale jezdím déle a cukám v kolonách a někde zastavím, začne zvuk zetoru a auto jede na 3. Na mobilní diagnostice (viz foto) mi většinou vyskočí: P1300 a poté se občas přidá zbytek, zvláštní taky je, že když chybu vymažu, tak se auto okamžitě vzpamatuje a jede zas na všechny než někde zastavím déle, Když jedu ale delší trasu (Ostrava Brno) a nezastavuju, auto jezdí naprosto v pohodě
Měnil jsem svíčky, měnil jsem teplotní čidlo za termostatem, dělal jsem i nový olej s aditivy, chtěl bych jej dát dokupy ale u tohodle strašáka motoru hrozně tápu

Jsem trochu i na liškách s podezřením na těsnění u hlavy, auto se mi zdá že o něco více hulí bílé (hlavně kdyz je hnusně) a mizí voda (ta mizí ale i z jednoho místa na hadici kde jsem to včera objevil) voda v oleji a naopak není. Plave trochu bordel v expanzce ale to je po starém chladiči, auto se neprehriva nějak
Kat je prázdný a píše mi akorát vadu lambdy celou dobu (kdyz to nedělá zmíněny bordel)

Měl by někdo nějaký nápad nebo je případně z Ostravy kdo by na to Koukl? Platím !
Přílohy
IMG_2065.png
Reklama

luiy87

Re: Z16XEP na volnoběh vypadává zapalování, prosím poraďte

Příspěvek od luiy87 »

Ahoj, ještě mě napadá zapalovací lišta.

Voda v oleji mýt nemusí na předchozím opelu mi prasklo těsnění pod hlavu tak, že to šlo rovnou do válců. Ztrácela se mi pouze voda.
Jde to poznat tak, že otevřeš víčko chladící kapaliny chladící kapalina bude mít bubliny nebo bublat (někdy musíš motor trochu proturovat), záleží jak hodně je prasklé. Jde to poznat i tak, že chladící kapalina smrdí po spalinách.

Tam je otázka proč se měnil chladič, jestli motor už nevařil.
Opel Astra H Z14XEP + LPG
Opel Astra H Z16XEP + LPG
ex Opel Corsa B X10XE + LPG
ex Opel Zafira A X16XE + LPG
ex Škoda Felicia 1.3MPi + LPG
ex Seat Ibiza 1.4 MPi
ex Peugeot 207 1.4
ex Kia Picanto 1.0
ex Škoda 120 LS
Wane999

Příspěvek od Wane999 »

Ahoj luigy
Já jsem si právě myslel že lišta by přece jela v kuse na 4 ale asi bych to vyzkoušet měl, ještě když ty z16xep na ní tolik trpí, teď jen jestli koupit novou nebo zkusit použitou

Dnes jsem měnil termostat, chladičovka právě smrděla jako po dešti, spaliny jsem necítil, jinak starý termostat byl pootevreny a orezlý, auto jsem po té provětral a je tam vidět nějaká změna, včera (původní termostat) po dalnici rychlostí 120km/h byla teplota okolo 70-72c většinu času (topení na nule), dnes ovšem po výměně teplota haprovala okolo 95 až dokonce max do 110ti, topení taky na nule, sahara už se spouští

Zkusím pozorovat kde se případně ta voda a jestli vůbec ztrácí, je to opravdu celé zvláštní, jak to vynechávání zapalování na volnoběh tak ta voda která mizí jen někdy …
Chtělo by to někoho z Ostravy kdo má opcom a je za prachy ochotný udělat diagnostiku jako takovou
Achjoo…
Díky ze jsi napsal, jsem se bal ze nikdo nepomůže, snazim se to řešit aspoň sám ale zatím jsem krom sání moc toho neudělal
J@ck

Příspěvek od J@ck »

Skús sa ešte pozrieť na tu zapaľovaciu lištu ako spomínal kolega vyššie, môže byť na niektorej "fajke" prasklina alebo aj prebitá (prebíja na kostru).
Na Youtube je o tom probléme a jeho oprava veľa vídei, napr. https://www.youtube.com/watch?v=dQ9veIjwMYo&t=40s .
Tiež som mal problém, že mi vynechávalo zapaľovanie, u mňa sem-tam aj pri akcelerácií a problém bol v prasklej "fajke" na 3.valci. Opravil som to podľa videa na YT a odvtedy pokoj - ušetril som 150€.
Opel Astra J 1.6 Cosmo - Notchback
Wane999

Příspěvek od Wane999 »

Díky, zkusim se mrknout jestli se takový rukávek dá někde sehnat a zkusím to
Dnes opět to samé, start v pohodě, volnoběh na studeno asi 3 min popojizdeni v pořádku, poté opět p1300, p1217, omezený chod, při prišlápnutí plynu blika mil

Dam vědět jestli se povedlo vyřešit
Wane999

Příspěvek od Wane999 »

Jak teď pročítám fóra a vady tak to vypadá tak, že auto se opravdu přehřívá a trpí elektronika, proto jde na 3
Není normální aby autu skakala teplota okolo 110c + -, navíc p1217 je chyba nějakého teplotního čidla, vyměnil jsem obě včetně termostatu…
Takže servis a těsnění pod hlavou, díra někde nebo v lepším případě ucpaný chladič
StanC

Příspěvek od StanC »

Chybový kód P1300 - Nedokonalé spalování, zjištěny vadné zápaly snímače impulsů klikového hřídele - zapalovací lišta pro motor Z16XEP viz položka č.6 https://opel.7zap.com/cs/car/a04/p/1/23-2/ katalogové číslo GM10458316 (Opel 12 08 021). Kontrola snímače hladiny paliva (zda správně ukazuje) a dále zkontrolovat správné dotažení všech spojů u komponentů po opravě motoru (netěsnost a přisávání falešného vzduchu).
Chybový kód P1217 - Nízký průtok chladící kapaliny (přicpaný chladič) teplota motoru vyšší než 116°C. Rozdíl mezi teplotou motoru a chladičem je větší než 20°C. Znečištěný nebo ucpaný chladič a kontrola přípojných hadic, nebo vadný termostat který pozdě nebo vůbec neotevírá. Chladič pro motor Z16XEP poožka č.2 https://opel.7zap.com/cs/car/a04/f/0/1-0/ katalogové číslo GM13145211 (Opel 13 00 266)
Wane999

Příspěvek od Wane999 »

Stanci jsi borec ! Tak podrobný rozpis jsem přesně potřeboval, smekám a moc ti děkuji !:)

Termostat včetně pouzdra jsem měnil, tak samo jsem měnil i teplotní čidlo, dnes jsem měl vytaženy termostat včetně egru, vnitřek byl totálně zarezlý, po složení se ale přidal ještě bílý dým.. tak je to asi jasné :(, je minimálně zvláštní že emulze se nějak nedělá, olej v chladící kapalině taky nevidím nicméně mizení vody, zvláštní teploty a teď ještě kouř už vypadá vážněji
Teď někoho jen sehnat z Ostravy kdo by zvládl udělat zjevně to těsnění
Odpovědět

Zpět na „Technická Sekce“