Kontrolka tlaku v pneu

Moderátor: Moderátoři

Martondra

Re: Kontrolka tlaku v pneu

Příspěvek od Martondra »

Tak dej vědět jak to pak vyřešíš. Až to vyřeším ,tak dám taky vědět. Čau
Reklama

Niraj

Příspěvek od Niraj »

Tak jsem se rozhodl tomu pověnovat, a dříve, než koupím zcela nová čidla, tak zkusit vyměnit baterie v těch stávajících.

Začal jsem zatím zkusmo na jednom kole, jestli to vůbec půjde rozdělat (šlo), jestli tam je vůbec vyměnitelná baterie (je) a jestli to půjde nějak vyměnit - to se uvidí, až mě dorazí náhradní baterie.

Připojuju pár fotek z tohoto pokusu: vymontované čidlo z jedné a druhé strany, pak čidlo po vypáčení toho bílého plastu, dále pak ucvaknutá baterie a nakonec ještě naměřené napětí na baterii. Baterie je to Maxell CR2050HR, nominální hodnota 3V. Zcela nové mívají něco kolem 3,2V. Ta moje vyjmutá má 2,95V, což by neměl být důvod k nefunkčnosti. Tak uvidím, jaké hodnoty budou mít baterie těch dalších čidel.

4 nové baterie jsem objednal na Allegru, jedna stojí asi stovku. Ve středu by mi měly dorazit. Do té doby se pokusím demontovat a proměřit zbylá tři čidla.

Když se podaří baterie vyměnit, tak pak bude výzva to celé složit / zalepit do nějakého kompaktního stavu.

Ozvu se, až zase někam pokročím.
Přílohy
IMG_20250309_184346.jpg
IMG_20250309_184357.jpg
IMG_20250309_184409_1.jpg
Opel Zafira 1.8, 88kW, r. 2014. Najeto 180 tis.km
Litomyšl
Niraj

Příspěvek od Niraj »

zbytek
Přílohy
IMG_20250309_184756.jpg
IMG_20250309_184951_1.jpg
Litomyšl
Niraj

Příspěvek od Niraj »

Takhle nějak to vypadá po výměně baterie:
IMG_20250312_201404.jpg
A takhle pak po zkompletování a zalepení. Dva kousky mám hotové:
IMG_20250317_161750.jpg
Litomyšl
Martondra

Příspěvek od Martondra »

Niraj píše: 17 bře 2025, 16:23 Takhle nějak to vypadá po výměně baterie:
IMG_20250312_201404.jpg

A takhle pak po zkompletování a zalepení. Dva kousky mám hotové:
IMG_20250317_161750.jpg

Už máte všechny 4 ventilky předělaný ? Pomohla výměna baterii ? Já jsem byl na diagnostice a tam zjistili ,že nekomunikuje jednotka TPMS. Takže problém v elektrice. Takže mě zachrání jedině odkódovaní jestli to půjde a může dle EU být. Auto bylo schváleno do provozu 17.10.2014..
standa.

Příspěvek od standa. »

To chtělo vzít baterie s nabodovanými páskami pro pájení, protože těm knoflíkovým bateriím moc nesvědčí, když se při pájení přehřejí. Ten elektrolyt uvnitř bublá a když se poruší zatěsnění, takže časem může vytéct.
Niraj

Příspěvek od Niraj »

Ahoj, jj, už mám všechny 4 senzory přebaterkovaný :-) a namontovaný na discích.
Příští týden plánuju návštěvu pneuservisu, musím nechat kola vyvážit a hned je šoupnu i na auto. Takže pak se uvidí, jestli se- zaprvé vůbec chytnou (jestli jsem tam něco nepomrvil) a za druhé, jestli to vydrží funkční po celé léto. Jak jsem psal, mně kontrolka nesvítila stále, ale rozsvěcela se mi až po delší době jízdy, nebo taky až po několika dnech.
Z toho usuzuju (teda spíš doufám !!!), že nebude problém v komunikaci s jednotkou, tak jak to máš ty.
Tobě svítí kontrolka stále?
Budeš řešit to odprogramování TPMS? Moc by mě to zajímalo, jak dopadneš, je to taky varianta, kterou se budu chtít vydat, když toto selže. Tak dej případně taky vědět.

No, a k tomu pájení baterií. Já ty baterie koupil s páskama, tahle fotka je první výměna, a ta dopadla nejhůře.
Po uštípnutí staré baterky mi v senzoru zůstal delší původní pásek a s tím páskem na baterce to bylo celý celkově dlouhý. Tak jsem ten na baterce zkrátil, ale až moc a pájel jsem pak vlastně přímo na ní.
U těch dalších jsem ten původní pásek v senzoru zkrátil na minimum a naopak využil maximum pásku na baterce. Tam už jsem pájel mimo baterku. Tak uvidíme, snad to i ta první baterka přežila bez úhony. Napětí dávala správné i po namontování, tak snad nevyteče.
Stejně mi jde hlavně o to zjistit, jeslti to bylo baterkama, nebo ne. Kdybych měl jsitotu, že nákupem nových senzoru to vyřeším taky, tak do nich klidně jdu a odpustím si tuhle vyměňovací anabázi. Ale kdyby byl problém jinde, tak se mi nechce vyhazovat tisíce zbytečně.

Až budu mít přehozeno příští týden, tak se zase ozvu, jak to vypadá.
Litomyšl
Martondra

Příspěvek od Martondra »

Ahoj. Jo kontrolka mi sviti pořád. Tlaky v pneumatik vidím v pohodě a ukazuje to i přesně. Testováno v pneuservisu. Ještě nevím co stím budu dělat.
Našel jsem tohle https://nemigaparts.com/cat_spares/epc/ ... 05/p12/15/

To TPMS má víc jednotek ? Jestli to dobře chápu.
Niraj

Příspěvek od Niraj »

Tak jsem včera osadil ty pneumatiky a ... nic. Kontrolka blikala dál a ani tlaky to neukazovalo. Najezdil jsem přes 60km a nic. Až jsem si myslel, jestli se třeba ta čidla vyjmutím baterie nějak nevyresetovaly / neodprogramovaly - něco jako třeba CMOS v PC, když se vyjmula baterka.
A pak mě napadlo, jedno kolo vyměnit za rezervu, na které je ještě původní staré čidlo, jestli to načte aspoň tohle kolo.
A bum - najednou to načetlo všechna 4 čidla naráz. Vůbec nevím, jakým mechanismem k tomu došlo.
Takže tlaky to ukazovalo. Jenže kontrolka na palubce bliká dál.
Rezervu jsem zase sundal a dal tam zpátky nové kolo. Tlaky to ukazuje furt, ale kontrolka bliká taky furt.

Z toho, co jsi posílal nahoře a co jsem si načetl, tak auta, u kterých se nemusejí čidla párovat po každém přehazování kol (takže ty naše), mají asi opravdu 4 přijímací jednotky (každou vždy v blízkosti konkrétního kola) a pak jednu jednotku centrální, která data sbírá a je propojená s palubním PC.
Takže to vypadá možná na nějakou chybku v té centrální jednotce.

Kdybych věděl, kde ji najít, tak bych ji zkusil vyndat a mrknout se třeba i do ní. Třeba je to jen nějaké klasické kurvítko - kondenzátor. Výměna za korunu.

Nevíte někdo, jak k té jednotce? Kde se vůbec nachází?
Litomyšl
Martondra

Příspěvek od Martondra »

Čau. Jednu jednotku tpms jsem našel. Je u chladiče. Už jsem ji vyndal a rozdělal . Já poznám jen jestli neoxiduje, že se tam dostala vlhkost ale nic .
Odpovědět

Zpět na „Zafira B“