kolesa r16 alebo r17 + zimné

Moderátoři: Astra - R@SAG, mattonecz, klm121, Moderátoři

Odpovědět
Sunman

Re: kolesa r16 alebo r17 + zimné

Příspěvek od Sunman »

na začiatku tejto diskuzie som dal odkaz na stránku návodu k Astre K, kde sa toto píše.
A je to nielen pre lyžiarov a horalov.
- do maďarska je v zime vjazd povolený len so zimnou výbavou, ktorá zahrňuje reťaze, takže aj keď sa ideš kúpať do Mosonmagyarovaru (je tam asi 75% čechov, 20% slovákov a 5% domácich) teoreticky bez reťazí môžeš mať problémy
- na Martinské hole ťa v zime bez nasadených reťazí nepustia
- na rovinách u nás väčšinou je všetok sneh vždy v závejoch na ceste a polia sú holé

Takže reťaze by som nepodceňoval vôbec.
Reklama

Joska

Příspěvek od Joska »

Tedy je-li toto odpověď na celoroční pneu, nebo co je zapotřebí k zapisu jiných ráfků do TP, tak to asi nechápu.
"Nic proti Mosoni, ale Györ je hezčí..."
Astra G -1,6 SZR, prostě Barča
Astra K - 1,6 CDTI (81kW) Innovation
Sunman

Příspěvek od Sunman »

ne, to je odpoveď na posledný príspevok od elviina.
Gyor môže byť tiež a tiež s reťazami. :mrgreen:
palah

Příspěvek od palah »

Má nekdo skušenosti zo značkou alu. diskov BROCK? Napr. porovnanie s DEZENT-mi…
Chcem isť do týchto diskov http://www.e-pneumatiky.sk/brock-rc30-k ... arId=29201 je tam aj celkom dobrá, až moc nízka cena, tak či nie su aj menej kvalitne alebo tak niečo? Dík za vaše nazory…
Opel astra K ST inovation 1,4 150k, čierna metalíza, sada inovace(led matrix a navigácia…) , zimná sada 2, funkčná sada pre zadné sedadlá, fleetova zľava 16,38%(3909€)…
Joska

Příspěvek od Joska »

Kluci máte někdo zkušenosti se zápisem kol do TP? - dnes jsem objel pár pneu servisů a dostal jsem různé informace.

Jedná se mi o to, že astra má mít podle předpisu u 16" kol ET 41, rád bych kola s ET 39.
Pochopil jsem, že zápis do TP lze na základě certifikátu kola, zapíšou ale jen ty ten konkrétní typ, takže když budu chtít jiná kola s naprosto stejnými parametry ale třeba bez certifikátu tak pro ně to neplatí. Pravda?
Joska

Příspěvek od Joska »

takže dostal jsem na mail tuto odpověď:(odpovím si sám)

vhodné = shodují se parametry kola a vozu (6,5x16 - 5x105)
homologované (TUV certifikát) = kola jsou testována pro daný vůz, lze je bez problémů zaměnit za originální
pokud souhlasí celý rozměr, nemusíte tak nic zapisovat do TP, pokud se rozměr liší od uvedeného v TP,
měl byste mít dodatečně zapsáno – to lze snadno např.v Německu, Rakousku, Slovensku právě na základě tohoto certifikátu výrobce (TUV), v ČR ne
typový list = specialita pro ČR, kdy nestačí pro zapsání TUV homologace/certifikát výrobce, ale potřebujete navíc tzv.“typový list“,
ten lze však vystavit jen na registrované značky,

Jinak máme nová kola na trhu, a jsem já mám jasno, od začátku se mi líbily, když je šéf přivezl na oktávce..
hybridní kola - proč nejít s dobou!
http://www.exprespneu.cz/hybridni-kolo- ... 5mm-130800

takže 6000 disky + 8000 pneu Míšelíný + 3600 ventily tento týden objednávám ať už na Klárku čekají...
palah

Příspěvek od palah »

morgoth píše:Podívej se do velkého techničáku co tam máš za ET, pokud kola budou mít jiné ET tak je tam mít zapsané musíš (téměř jistě tam budeš mít ET41). V praxi u 2mm nebude žádný rozdíl, teoreticky bys ale nemusel projít STK (což stejně bude tak za 4 roky). Nechal bych si alespoň k těm kolům vystavit typový list pro případné pozdejší zapsání (nebo taky můžeš na STK na letních).
ET??? má vôbec význam prakticky riešiť ET, či 38,39 alebo 41??? Dá sa vôbec vizualne zistit ET-čko, bez toho aby sa dalo dole kolo, je to vôbec na disku poznačené aké má ET. Mám pocit, že skorej policajti len skontrolujú vizualne rozmer pneumatiky podľa techničáku a popride skorej "pokarhaju" ak by nesedel rýchlostný index alebo index hmotnosti…
To ma skorej zaujíma rychlostný index, riešite to? 91V alebo 91H? Lebo rozdiel medzi H a V je skoro 20€ na pneumatiku…
Opel astra K ST inovation 1,4 150k, čierna metalíza, sada inovace(led matrix a navigácia…) , zimná sada 2, funkčná sada pre zadné sedadlá, fleetova zľava 16,38%(3909€)…
Eisy

kolesa r16 alebo r17 + zimné

Příspěvek od Eisy »

Pri vizualnej kontrole sa ET zistit neda, teda pokial ti kolesa nevycnievaju vela von. Ale to je aj tak len hadamie. ET je vyrazene na disku z vnutra. Treba dat dole koleso aby bolo viditelne. Rychlostny index by zaujimal aj mna ... Na zimnych si niesom isty ci mam ten zapisany. :)
klm121
Moderátor

Příspěvek od klm121 »

Minule som čítal a aj mi to potvrdil známy, čo robí v pneuservise obchodníka, že pri zimných pneumatikách je povolené mať o jeden stupeň nižší rýchlostný index ako je zapísaný v TP.
Opel Insignia B Sports Tourer Business Inovation 2.0 CDTi 2019 (154 kW) Automat 4x4
Opel Zafira Tourer Cosmo 2.0 CDTi 2015 (125 kW) Automat
Opel Meriva B Cosmo 1.6 CDTi 2014 (100 kW)
Opel Astra J Sports Tourer Cosmo 2.0 CDTi 2015 (121 kW) - ex
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Odpověď máš tu:
morgoth píše:Přímo ve vyhlášce 341/2014 stojí:
F) Technické požadavky na výbavu vozidel koly, pneumatikami a protiskluzovými řetězy:
1. Vozidlo musí být vybaveno tak, aby konstrukce, provedení, rozměry a huštění pneumatik odpovídalo podmínkám provozu, zejména největší povolené hmotnosti vozidla, povoleným zatížením připadajícím na nápravy a jeho nejvyšší konstrukční rychlosti. Rychlostní kategorie pneumatik musí být shodná nebo vyšší, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla.
2. V případě vybavení vozidla zimními pneumatikami, dle odstavce 13 s nižší kategorií rychlosti, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla, musí být uvnitř vozidla a na vždy viditelném místě z pohledu řidiče upevněn výstražný štítek, který udává nejnižší hodnotu maximální rychlostní kapacitu pneumatik pro jízdu na sněhu. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší přípustnou rychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při provozu vozidla překročena. Upozornění formou nálepky může být nahrazeno zařízením trvale nainstalovaným ve vozidle, například palubním počítačem.
Zrovna nedávno jsem si říkal k čemu je v palubním počítači to upozornění na rychlost. Takže zimní je teoreticky možné mít s libovolným rychlostním indexem, ale je potřeba tam mít varování (a tu rychlost samozřejmě nepřekročit).
W124 E320 R6 Coupé 1994
Odpovědět

Zpět na „Astra K - Kola a pneu“