zajímalo by mě, jaká je asi tak životnost našich Zafir. Kolik tak dokáže motor najet. Jasně že to bude rozdílný, záleží na údržbě, štěstí, konkrétní motorizaci - ale tak nějak přibližně ...
Proč se ptám:
Zafiru (benzin 1.8 XE 88kW) máme 9let, najeto 180tis (jsem první majitel) o motor jsem se snažil starat, jak jsme nejlépe svedl = výměna oleje 10-15tis max., rozvody v cca 130tis. km, svíčky když nadešel jejich čas. Zbytek je tam myslím (až na prkotiny a brzdy) zatím ještě původní.
A do včerejška taky šlapala jak hodinky. Včera poprvé větší problém - cestou z práce se zničehonic rozsvítila kontrolka motoru, motor šel jen na 3 válce, byl jsem rád, že jsem dodrncal do servisu. Výměna svíček nepomohla, takže budou pokračovat v pátrání dál (vstřiky, zapalovací lišta, ...)
A to mě poprvé přimělo zauvažovat, že naše Zafira asi nebude nesmrtelná, že téměř 10 let už je dost a blížící se 200tis.km je ještě hrozivější údaj. Vzalo mi to úplně náladu. Ročně najezdíme cca 20tis. km, takže je možné, že už máme před sebou jen třeba 2-3 roky?
Neradi bychom o ni přišli, kromě srdcovky i proto, že adekvátní náhradu na trhu nenalézáme. A tak prosím o milosrdné lži a mírně nadhodnocené odhady

Děkuji a hezký večer