ECU error 13: Lamda sonda, napětí se nemění

1991-1998

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
ondrahorak

ECU error 13: Lamda sonda, napětí se nemění

Příspěvek od ondrahorak »

Ahoj, tak abych objasnil problém, tak uz par měsíců mam doma Opel Astra-F 1.4i cat C14SE 1993 a dnes mi jiz podruhé problikla kontrolka motoru. Nelenil jsem našel jsem způsob jak vytahnout z ECU kod poruchy a zjistil jsem 13: Lamda sonda, napětí se nemení. Měl bych na Vás pár otázek:

Pokud jsem dobře pochopil chod motoru, tak Lamda sonda zkoumá poměr vyfukových plynů a vzduchu co již prošlo motorem a posílá do motoru informaci čeho má ubrat a čeho přidat aby byl vzdych co nejekologictejsi. Znamená tato chybová hláška kompletní nefunkčnost lamda sondy nebo jen říká že lamda sonda má pouze spatnou komunikaci s ECU?

Dale coz mě spíše zajíma zdali pokud budu nadále jezdit se mi nebude ničit motor a zdali nebudu oddělávat uplně katalizátor. Popřípadě jak se to moc projeví na spotřebě.

Pokud byste měli čas mi ještě odpovědět, zdali si mohu nějakým způsobem doma na koleni zjistit zdali je chybna lamda sonda, nebo zdali se deje neco nekde jinde.

Nejsem člověk co by se hrnul do servisu na Diagnostiku za 1500 Kč :)

Předem díky za odpovědi.
Reklama

Fritol
Kontaktovat uživatele:

Re: ECU error 13: Lamda sonda, napětí se nemění

Příspěvek od Fritol »

za 1500 ? podle roku auta se to bude diagnostikovat Techem 1 a to bude tak do 500 kč :) jinak by to chtělo live data aby bylo vidět co děla lambda. jinak lambda sonda sníma vyfukové spaliny a podle toho řídí bohatost směsy.. takže se ti zvedne spotřeba.
ASTRA-G-2.0 -X20DTL,Hatchback 5dv.1998, ABS,4kotouč,vyhřívany el.zrcátka,centrál,origo lité kola,klima,el okna, dodělany Pal PC, modul zavíraní oken pomocí DO
Diagnostika:op-com v.1.39 (CZ) / Hradec Kralové a okolí
ondrahorak

Příspěvek od ondrahorak »

A nemam lepší si tu lamdu už rovnou koupit novou? Mam na astre najeto 170 000Km a lamda je furt stara.
Fritol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fritol »

no tak kdyz je vadna tak sni nic jineho neudělaš než vyměniš za novou :D ovšem doporučuju koupit přimo pro tento typ vozu a motoru... ty universalni lambda sondy stoji za prd a budeš stim mit akorat problem :D
ASTRA-G-2.0 -X20DTL,Hatchback 5dv.1998, ABS,4kotouč,vyhřívany el.zrcátka,centrál,origo lité kola,klima,el okna, dodělany Pal PC, modul zavíraní oken pomocí DO
Diagnostika:op-com v.1.39 (CZ) / Hradec Kralové a okolí
Odpovědět

Zpět na „Astra F“