Zápach z ventilace
Moderátoři: Astra - R@SAG, mattonecz, klm121, Moderátoři
Zápach z ventilace
Ahoj,
řeším problém, kdy při puštěné ventilaci jde z ní takový kyselý (octovitý) zápach. Když jede klima, tak to cítit není, ale jakmile ji vypnu tak to většinou zase cítit je. Zkusil jsem aplikovat čistič klimatizace MEGUIAR'S Air Re-Fresher Odor Eliminator - New Car Scent. Pomohlo to tak na týden ale zase se to objevuje - nevím, jestli je ten čistič slabý, nebo je problém někde jinde...
Máte něco, čím ty trubky pořádně pročistit? Nebo nějaký nápad co s tím?
Díky.
řeším problém, kdy při puštěné ventilaci jde z ní takový kyselý (octovitý) zápach. Když jede klima, tak to cítit není, ale jakmile ji vypnu tak to většinou zase cítit je. Zkusil jsem aplikovat čistič klimatizace MEGUIAR'S Air Re-Fresher Odor Eliminator - New Car Scent. Pomohlo to tak na týden ale zase se to objevuje - nevím, jestli je ten čistič slabý, nebo je problém někde jinde...
Máte něco, čím ty trubky pořádně pročistit? Nebo nějaký nápad co s tím?
Díky.
Astra K ST Innovation 110kW
- Reklama
Re: Zápach z ventilace
Předpokládám že problém bude v zaneseném výparníku. Čističe které se "nasávají" vnitřní cirkulací obvykle nebývají moc účinné a hodí se maximálně jako prevence, ne když je výparník již zanesený. V minulém autě (Astra H) se mi osvědčilo použít pěnový čistič, který se nanáší hadičkou přímo na výparník (je nutné vyndat pylový filtr). Při silném znečištění je potřeba proceduru opakovat. Jinak samozřejmě vyčistit klimu umí i servis a je to bez práce, ale tam bych se obrátil až při velmi silném znečištění (ultrazvukové čištění, ozon, atd.)...
Astra K ST, 2018, 1.6T AT
EX Astra H, 2009, 1.6 Easytronic
EX Astra H, 2009, 1.6 Easytronic
Ano, vyčistit výparník. Měl jsem stejné projevy (už i u předešlého auta), při roční garančce v BS AUTO Praha udělali "dezinfekci" asi za 500 Kč pravděpodobně sprejem v kabině při spuštěném vnitřním větrání. Vydrželo to asi 2 měsíce - pochopitelně, tyto přípravky jsou k ničemu. Je potřeba dezinfikovat přímo výparník. Já použil Würth dezinfekce na klimatizace, sprej 300ml, vyjde na dvě aplikace, sehnal jsem za 360 Kč. Aplikakoval jsem přímo na výparník (jinak to ani nemá cenu), hadičku s tryskou jsem strčil přívodem vzduchu otvorem po demontáži ventilátoru (standardně vyndat schránku před spolujezdcem a pak už jen 3 šrouby - snadné). Současně můžeš rovnou vyměnit kabinový filtr (je nad větrákem), ale není to podmínka, já měním 1x za 2 roky. Zjistil jsem, že originál filtr je sice značka Mahle, ale vedle je menší potisk Man-Filter, prostě dodavatel opelu má dalšího subdodavatele. Tak jsem koupil rovnou Man za 520 Kč, Mahle byl za 730 Kč.
Poznatky pro příště:
1) Würth dezinfekce je kapalina (nikoliv pěna), proto je potřeba postříkat celý výparník. Jen pomocí hadičky s tryskou prostrčenou skrz přívodní vzduchové potrubí na vzdálenost cca 50-60 cm je problematické, hadička se různě kroutí. Příště přichytit hadičku k nějaké pevné tyčce, pomocí které lze lépe "zamířit",
2) nebo zkusit pěnu, ta by měla jít aplikovat z obou stran výparníku, jedna strana od větráku, druhá strana otvorem pro teplotní čidlo - mohlo by být hodně efektivní,
3) profi dezinfekce jak píše westler.
Na závěr můj názor:
1) přípravky typu sprej v uzavřené kabině nemůže dobře účinkovat, protože než se látka dostane na výparník, pak tím výparníkem jen proletí ...
2) Přípravky určené pro nastříkání do výdechů ventilace - nesmysl, cesta vzduchu od výdechu k výparníku je krkolomná: výdech - klapky na rozdělení a míchání vzduchu - výměník topení (popř. ještě elektrické topení) - výparník. Mezi tím různě zakroucené potrubí.
Poznatky pro příště:
1) Würth dezinfekce je kapalina (nikoliv pěna), proto je potřeba postříkat celý výparník. Jen pomocí hadičky s tryskou prostrčenou skrz přívodní vzduchové potrubí na vzdálenost cca 50-60 cm je problematické, hadička se různě kroutí. Příště přichytit hadičku k nějaké pevné tyčce, pomocí které lze lépe "zamířit",
2) nebo zkusit pěnu, ta by měla jít aplikovat z obou stran výparníku, jedna strana od větráku, druhá strana otvorem pro teplotní čidlo - mohlo by být hodně efektivní,
3) profi dezinfekce jak píše westler.
Na závěr můj názor:
1) přípravky typu sprej v uzavřené kabině nemůže dobře účinkovat, protože než se látka dostane na výparník, pak tím výparníkem jen proletí ...
2) Přípravky určené pro nastříkání do výdechů ventilace - nesmysl, cesta vzduchu od výdechu k výparníku je krkolomná: výdech - klapky na rozdělení a míchání vzduchu - výměník topení (popř. ještě elektrické topení) - výparník. Mezi tím různě zakroucené potrubí.
Astra K 1,4T 92kW Innovation 05/2016
-
Začínám mít stejný problém, zatím je zápach z ventilace cítit velmi lehce.. Měl jsem mnoho aut různých značek, ale s tímto se potýkám poprvé...
Opel Astra K Enjoy 1.4 74kw MY17,5 Bílá Summit, Komfortní sada 2 + Mlhovky
ted jsem četl někde hodnocení sprejů a nejlépe z toho všeho vycházel ozon, jen nevím kde ho dělají...
Astra G -1,6 SZR, prostě Barča
Astra K - 1,6 CDTI (81kW) Innovation
Astra K - 1,6 CDTI (81kW) Innovation
Hmmm. Právě sem utratil zbytečně 160Kč za spej...
Opel Astra K ST 1.4i 74kW Enjoy+zimní sada 1+komfortní sada 2
-
Spreje nefungujou a pokud ano jen tyden..nejlepsi je ozon ten funguje a k tomu vymena kabinaku..pokud sprej tak postrikat vyparnik a pak dat kabinak novej..
Opel astra K 1.4turbo 110kw..dynamic..led matrix,navi,18bicolor atd..
velmy dobrý je tento penový z odkazu https://www.pro-tec-cz.eu/klimatizace. Najlepšia prevencia je,že ked auto nepoužívate každý den,tak pred ukončením jazdy vypnut klímu a nechat ventilátor íst na vyšších otáčkach pár minut-takto sa výmenník ohreje a osuší a plesne a baktérie nesposobia problém.
-
Tohle se ma delat porad pokud vis ze budes koncit jizdu vypnout klimu cca 10-15minut pred a zapnout vetrak..je to hodne znat
Opel astra K 1.4turbo 110kw..dynamic..led matrix,navi,18bicolor atd..