Správny olej 1.4 92kW

Moderátoři: Astra - R@SAG, mattonecz, klm121, Moderátoři

Odpovědět
frenkyy2

Re: Správny olej 1.4 92kW

Příspěvek od frenkyy2 »

Kovi píše: 24 úno 2020, 14:33
frenkyy2 píše: 22 úno 2020, 09:31
Ak si uz mal olej 5W-30 ostava sa pri tom oleji,zamena za olej 0W-20 uz nie je mozna podla vyrobcu,logicky ma to svoj dovod,

Oleje 0W-20 sa davaju do niektorych astier MY2018,MY2019,auta ktore maju gpf a ktore presli ciastocnou upravou.
Prave sedim v servise na 2 garancke a dostavam 0w20 podla vin cisla. A to som od vyroby aj po prvej garancke mal 5w30. Na moje otazky mi bolo povedane, ze oni mi iny dat nemozu. Prekvapilo ma ale, ze interval ostal rok/30.000 km.
Je dost mozne ze som mal olej od vyroby aj ja 5W-30 ale myslim si ze nie, to neviem moje je 5/2019 zatka je 0W-20.Menil som olej po 4000 km hned prva vymena,ak by som mal povedzme 15-20 tisc km a chceli by mi tam naliat 0W-20 po oleji 5W-30 nedohodli by sme sa!!!!
Nemas hlucnejsie auto pripadne nejde ti skor do otacok?Kolko km si mal ked ti menili ten olej na 0W-20?Pripadne ake zmeny si zaznamenal pri zamene oleja?Ako som vravel olej menia podla win cisla,ked som to tu uvadzal dost ludi s tym malo problem ze v servisnej knizke je uvedene.Ano je ale olej davaju podla win.Ak je v zaruke auto ina moznost nie je...Este by ma zaujimalo ako sa da urobit 30 tisc na jednom oleji chodim len dlhsie trasy 50-100km mesto tak 5% a u mna 4500 km zivotnost oleja 58%
Reklama

frenkyy2

Příspěvek od frenkyy2 »

Colommbo píše: 25 úno 2020, 18:30 Nevím, jak v současné době "moderních" olejů, ale platívalo takové nepsané pravidlo, že čím nižší je (vzájemný) rozdíl mezi zimním a letní číslem, tím je olej v průběhu své práce v motoru stabilnější, méně náchylný k degradaci svých vlastností. Potom by olej 0W20 měl být kvalitnější než kupř. 5W30, avšak jakmile u oleje vidím letní číslo nižší než třicet, přestává mě zajímat. Pravdou je, že jednak už jsem starej a druhak nikdy jsem neměl moderní auto s moderním motorem, cíleně jsem vždy volil klasickou atmosféru objemu pokud možno nemalého, které bylo vpodstatě úplně jedno, jaký olej má ve vaně. Mimochodem, všiml jsem si, že jsi zaregistrovaný i na olejích, takže moje (aspoň některé) názory možná znáš...

Viskozita oleja 20 sa po zahriati motora nemeni uz skoro vobec alebo uz len minimane ,naopak olej viskozity 30-40 sa meni ovela viacej.Cize olejom viskozity 30, sa dostavas po zahriati na viskozitu okolo 20 +-.Z toho vyplyva ze olej 0W-20 je lepsi aj za studena skor premaze motor a aj sa zohreje.Takto sa to uvadza,dolezite je zlozenie oleja aditivami ani nie tak viskozita,oleje uz nie su tie ako niekedy.Posuvam len dalej k comu som dospel,nove auta budu mat problemy z hustejsimi olejmi tak strop 5W-30 :-) Len nechapem preco leju niekomu olej 0W-20 ked tam mal 5W-30
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Colommbo píše: 25 úno 2020, 18:30 ...nepsané pravidlo, že čím nižší je (vzájemný) rozdíl mezi zimním a letní číslem, tím je olej v průběhu své práce v motoru stabilnější, méně náchylný k degradaci svých vlastností...

Průběhem práce jsem měl na mysli výměnný interval, prostě dobu od nalití do vypuštění, ne jestli studený/zahřátý... :idea:
W124 E320 R6 Coupé 1994
frenkyy2

Příspěvek od frenkyy2 »

Colommbo píše: 29 úno 2020, 16:36
Colommbo píše: 25 úno 2020, 18:30 ...nepsané pravidlo, že čím nižší je (vzájemný) rozdíl mezi zimním a letní číslem, tím je olej v průběhu své práce v motoru stabilnější, méně náchylný k degradaci svých vlastností...

Průběhem práce jsem měl na mysli výměnný interval, prostě dobu od nalití do vypuštění, ne jestli studený/zahřátý... :idea:
[/quot
Rozumiem,v pohode.-)
sladas opc

Příspěvek od sladas opc »

Viskozita neni tak dulezita,zalezi na aditivech a pak napises ze auta budou mit problemy s hustejsimi oleji 😀😀😀😀k tomu si prisel jak?? Sorry pises totalni kraviny..
Opel astra K 1.4turbo 110kw..dynamic..led matrix,navi,18bicolor atd..
frenkyy2

Příspěvek od frenkyy2 »

sladas opc píše: 29 úno 2020, 20:17 Viskozita neni tak dulezita,zalezi na aditivech a pak napises ze auta budou mit problemy s hustejsimi oleji 😀😀😀😀k tomu si prisel jak?? Sorry pises totalni kraviny..
Vecsie kraviny ako pises ty som este necital...!Lej si tam ten svoj 5W-30-40 ktory je pre teba najlepsi.
To ze si to nepochopil nie je moj problem...!Je to strata casu tecka..!!!
sladas opc

No tebe jsem nepochopil to mas pravdu no.. Neboj naleju si tam 5w30 dale a dam si i viceoktanovy benzin ktery nici motory jak pises 😀😀😀😀..
frenkyy2

Příspěvek od frenkyy2 »

sladas opc píše: 01 bře 2020, 00:19 No tebe jsem nepochopil to mas pravdu no.. Neboj naleju si tam 5w30 dale a dam si i viceoktanovy benzin ktery nici motory jak pises 😀😀😀😀..
Citaj co osm napisal ohladom oktanu poriadne den i noc nech sa na teba nieco nalepi.Ja sa nebavim o tej verve ktoru vy tam mate 100 a je v podstate 98:-)Kontaktuj slovnaft,shell,nech ti to vysvetlia ja to vzdavam.
Aby si to pochopil zmeraj viskozitu zohriateho oleja 5W-30 a potom zmeraj 0W-20 ak nemas kde dojdi vybavim ti to v zahranci v jednej automobike ./
Odpis sem az vtedy ked to zmeras pripadne sem zverejni vysledok,velmi sa tesim.
Som zvedavy ake budu tvoje odpovede:-)My nie sme v roku 2000 ale mame uz 2020.
Ak by kazdy takto ostal pozadu taky by sme dnes chodili na skodovkach na mogule ktory zamrzal:-))Vsetky nove auta dnes chodia na 0W-20 na ten zly olej,ale suprovy olej 5w-30 sa akosi vytraca:-))

To ze do tvojho auta ide olej 5W-30 je ok tam by som nedal ani ja 0W-20.Olej 5W-30 ti predpisuje vyrobca davas ho tam ale vyrobca predsa nevie aky olej je nejlepsi pre tvoj motor:-)ved su to okurky:-))Ked nariadil dexos 1-2 asi vedel co robi alebo by si na to prisiel sam a ty si ho tam nalial este pred jeho nariadenim?:-)))

To co by si ty kde,kedy dal,aky olej je nepodstatne,podstatne je to co uvadza vyrobca.

Kazdy kto si chce overit aky olej je predpisany do vozidla ktore vlastni , staci navstivit autorizovany servis a zadat win.To co je v manuali uz platit nemusi a update oleja ma vzdy prednost pre nejakym manualom.Pekny den vsetkym.

Sladas co mam naliat do volva 1996 155kw 20V 2,0/ 5 valec ? :-)))
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

frenkyy2: Zcela upřímně, příteli, a nemyslím to ve zlém - vidím u tebe jednu zásadní věc: argumentuješ stále něčím, cos někde vyčetl, slyšel, napsali ti výrobci toho či onoho nebo autorizovaný servis/dealer, přes to u tebe vlak nejede a ty se toho zubynehty držíš. Namísto abys zkusil použít, co ti Pánbu nadělil do hlavy... ;) A třeba se i zamyslel, jestli v případě, kdy ti vpodstatě všichni odporují, nemůže být chyba jinde než v oponentech...
P.S. Kdybys nejezdil, aspoň tedy jak je psáno, Oplem a nebyl na oplím fóru, téměř bych dal ruku do ohně, že jsi zmanipulovaný koncerňák... :)
W124 E320 R6 Coupé 1994
sladas opc

Co se tyce oleju, je tam dost jinych hodnot ktere jsou dulezite jako je treba hths, tbn, viskozitni index, noack atd.. Neni to jen o tom 0w20,5w30 atd, ty si muzes zvolit co chces a co uznas za vhodne, pokud to plni prislusnou normu..5w30 se vubec nevytraci jak ty pises, to jen ty 0w20,0w16 pouzivaj kvuli spotrebe a emisim.. V autorizaku jsou okurky, sam jsem se s tim setkal oni vetsinou nevedi a neznaji,to ti rekne vic lidi.. A kdybych mel podle tebe poslouchat skveleho vyrobce co udava, tak bych mel menit olej po 30ti a radit sestku uz treba v 60kmh a plno dalsich hovadin..vyslovene skvela vec od vyrobce 😀😀😀 no nic hadat se s tebou nehodlam kazdej mame jiny pohled na vec
Odpovědět

Zpět na „Astra K - Motory“