Elektrické ovladače

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
godz

Elektrické ovladače

Příspěvek od godz »

Ahoj, omlouvám se za zakládání nových a nových témat, ale stále nenacházím odpovědi a to vařím google o 106 :) teda alespoň cz fora a stránky.
Můj problém se týká přeskakování otočných ovladačů - konkrétně ovl. ventilátoru a hlasitosti rádia. Pokud otočím rychleji, skáčou na různé hodnoty, jak se jim zachce. Např. volume nejdřív úplně zesílí rádio a v zápětí ho ztlumí na mute. Rychlosti ventilátoru skáčou, jak se jim zachce.
Dají se tyto ovladače nějak rozebrat a vyčistit, nebo jim nepomůže ani svěcená voda s názvem WD40? Zkoušel jsem s nimi točit i velmi pomalu - s ventilátorem se mi to daří eliminovat, ale s rádiem ne.

Další otázka je ohledně ovladače tempomatu.
Sepnout jde jen spodním tlačítkem. Horní ho umí jen vypnout, ale ne aktivovat. Dá se ovladač nějak rozebrat a vyčistit? Nebo je to na výměnu celého ovladače?

Díky moc za jakoukoliv odpověď.
Vectra C, 1.8 16V (Z18XE), 2003
Reklama

jus
Kontaktovat uživatele:

Re: Elektrické ovladače

Příspěvek od jus »

toto ovl.hlasitosti je choroba tychto aut ,ja uz nieco vyse dvoch rokov pouzivam len ovladanie na volante.... oprava je mozna, len vymena kus za kus odletovat - naletovat,
to ovl.ventilatora neviem,to by teoreticky mohlo ist vycistit......
to s tym tempomatom som ja dost nepochopil....tempomat aktivujes hornym,vypinas zadnym(velkym) , dolnym znizujes rychlost alebo po vypnuti opatovne zapinas nastavenu poslednu rychlost......... tebe co s toho nejde?? ved keby ti nefungoval horny tak vobec nezapnes tempomat.
CORSA B 1,0 12VCity 1999
MERIVA B , A14NEL turbo 120k COSMO r.v.2010
VECTRA C 1,8 16V rv.2003 (EX)
megabeda

Příspěvek od megabeda »

K tempomatu - vzadu je ještě třetí velké tlačíko, kterým se vypíná. Když jsem měl auto nové přišel jsem na to až po chvíli.

K otočným ovladačům - temhle problém neznám, když otočím jde to plynule. Časem možná tento problém nastane - obávám se že se bude muset vyměnit celý kus. Tady na obrázku je pro ilustraci rozebraná jednotka ECC

Obrázek

a tady detail spínače otočného ovladače.

Obrázek

Co na tom chceš čistit?? Max prostříknout kontaktolem, ale pochybuji......
Opel Vectra C Caravan 1.9 CDTI, Elegance, AFL - Bi-xenon, RDKS, DVD 90 NAVI, CID, PDC, UHP, AHS - originální nezávislé topení EBERSPÄCHER, DWA - Alarm s Dead Lock, Power Tailgate - elektické zavírání 5 dveří, Sklopné tažné zařízení ORIS, MKJ
godz

Příspěvek od godz »

Encoder vyčisím stříknutím wdčka.. a když to nepomůže, tak ho přepájím.. Dělal jsem to na složitějších strojích.. To není problém. Zkoušel jsem stáhnout knoflík ovládání rádia a ten šel v pohodě, aniž bych demontoval panel. Půjde i knoflík ovládání ventilátoru? Nechce se mi ho páčit, aby mi pak nezůstaly v ruce jen úlomky.
Prostříknu to a uvidim.

A teď k tomu tempomatu:
horní tlačítko na páčce má spínat tempomat.. to mi nefunguje - umí ho pouze vypnout pokud je aktivovaný.
spodní má spínat jakousi paměť... tak na třetí stisk se rozsvítí na palubce světýlko a jede. když přibrzdím a znovu ho zmáčknu tak se vrátí na původní rychlost - tedy funguje.
tlačítko vzadu ruší tempomat - to taktéž funguje.
Vectra C, 1.8 16V (Z18XE), 2003
Odpovědět

Zpět na „VECTRA C – Interiér a exteriér“