Problém s tempomatem
Moderátor: Moderátoři
- chladtomas89
Problém s tempomatem
Zdrávím,
hledám radu ohledně tempomatu, mám Vectru C, r.v 2002, 2.2 16V, Automat a dnes se mi přihodilo to, že mi z ničeho nic přestal fungovat tempomat. Šel bez problému pak se při spomalování klasicky deaktivoval, ale po té už nešel nahodit pokaždý jen problikne kontrolka na přístrojovce (zelená značka na aktivovaný tempomat), ale neaktivuje se jen problikne, máte stím někdo zkušenost? díky.
hledám radu ohledně tempomatu, mám Vectru C, r.v 2002, 2.2 16V, Automat a dnes se mi přihodilo to, že mi z ničeho nic přestal fungovat tempomat. Šel bez problému pak se při spomalování klasicky deaktivoval, ale po té už nešel nahodit pokaždý jen problikne kontrolka na přístrojovce (zelená značka na aktivovaný tempomat), ale neaktivuje se jen problikne, máte stím někdo zkušenost? díky.
Opel Vectra C 2,2 16V IMSCHER
- Reklama
Re: Problém s tempomatem
Zkusil bych to projet diagnostikou, jak se tváří spojkový a brzdový spínač.
Zafira 2,2DTi Elegance 2005, Y22DTR, Diag. OP COM (EN v.1.39)
- chladtomas89
No myslel sem ze by mohlo byt neco, na co bych se mohl na to podivat sam, kdyz je vikend a prijde mi to divny, kord kdyz je to zniceho nic, ale kdyz nebude zbiti tak zitra pojedu na servis. Zatim diky za radu.
Servis neeee, teda pokud tam nemáš dobré kontakty. Na tohle stačí obyč op com z číny.
Na www.astra-g.cz je seznam lidí s diagnostikou, možná to mají i kolegové na vectra webu...zkusil bych kontaktovat někoho ze členů.
Na www.astra-g.cz je seznam lidí s diagnostikou, možná to mají i kolegové na vectra webu...zkusil bych kontaktovat někoho ze členů.
Zafira 2,2DTi Elegance 2005, Y22DTR, Diag. OP COM (EN v.1.39)
Ahoj,
nechci stracit ale to je klasicky priznak odchazejiciho CIMu. Zkus diagnostiku. Pokud najdes v logu chybu napr. U2103 - No Communication with CAN-Bus (High Speed), tak je CIM na odchodu.
Pokud ne a nemas nalomenou packu (to uz jsem taky videl), tak je mozno jeste zkusit jednu vychytavku.
Vysad packu (oddelas manzetu a do otvoru ja spodku packy strcis cca 7cm dlouhy drat pr. max 1mm) a zkontroluj kontaky na konci co vede do CIMu. Vliven drobneho pohybu packy v drzaku CIMu se pod kontaky casto udelaji dulky a v nich se drzi oxid, ktery zhorsuje vodivost spojeni mezi packou a CIMem. Muzes na to zkusit nejaky cistici spray na kontakty a nebo ciste mechanicky (me se osvedcila spongie co se pouziva na pajeni Cu trubek).
Vse dobre ocistit, vratit packu zpet a vyzkouset. Po teto operaci mi problem s 'probliknutim' tempomatu zmizel a tempomat drzi.
OnMi
nechci stracit ale to je klasicky priznak odchazejiciho CIMu. Zkus diagnostiku. Pokud najdes v logu chybu napr. U2103 - No Communication with CAN-Bus (High Speed), tak je CIM na odchodu.
Pokud ne a nemas nalomenou packu (to uz jsem taky videl), tak je mozno jeste zkusit jednu vychytavku.
Vysad packu (oddelas manzetu a do otvoru ja spodku packy strcis cca 7cm dlouhy drat pr. max 1mm) a zkontroluj kontaky na konci co vede do CIMu. Vliven drobneho pohybu packy v drzaku CIMu se pod kontaky casto udelaji dulky a v nich se drzi oxid, ktery zhorsuje vodivost spojeni mezi packou a CIMem. Muzes na to zkusit nejaky cistici spray na kontakty a nebo ciste mechanicky (me se osvedcila spongie co se pouziva na pajeni Cu trubek).
Vse dobre ocistit, vratit packu zpet a vyzkouset. Po teto operaci mi problem s 'probliknutim' tempomatu zmizel a tempomat drzi.
OnMi
Škoda Enyaq Sportline iV 80 MY2023
Škoda Superb III Combi 2.0TDI MY2017
ex Astra K Innovation 1.4T MY2016.5
ex Vectra C Caravan COSMO Z19DTH MY2008
ex Astra G 1.6 16V MY2000
ex Vectra A 1.7TD MY1994
Škoda Superb III Combi 2.0TDI MY2017
ex Astra K Innovation 1.4T MY2016.5
ex Vectra C Caravan COSMO Z19DTH MY2008
ex Astra G 1.6 16V MY2000
ex Vectra A 1.7TD MY1994
- chladtomas89
Tak az ted sem se dostal ktomu abych sem odepsal, druhy den jsem prisel do auta a tempomat sel bez problemu, coz me znervoznuje, ale od te doby se ten problem uz neukazal, coz taky neni dobry, ale snad to bude dobre. Jinak co je konkretne ten CIM?
Také jsem ten problém u Vectry C měl. Stalo se mi to za 10 let, co jsem ji vlastnil cca 5-10 x. A přesně stejně, jak popisuješ. Nic jsem nezjistil, a začal jsem to ignorovat. Vždy to samo naběhlo.chladtomas89 píše: ↑12 lis 2013, 13:03 Tak az ted sem se dostal ktomu abych sem odepsal, druhy den jsem prisel do auta a tempomat sel bez problemu, coz me znervoznuje, ale od te doby se ten problem uz neukazal, coz taky neni dobry, ale snad to bude dobre. Jinak co je konkretne ten CIM?
CIM (Column Integrated Modul, pokud se nepletu), je deska s tištěnými spoji a polovodiči s otvorem pro volantovou hřídel, takový druhý (hned po ECU) mozek vozu. Je umístěna pod volantem.
W124 E320 R6 Coupé 1994
Jako ajťák ti radím restart "auta", tj. odpoj baterku na cca 30 sekund a pak zase zapoj, mě to často vyřešilo nejeden problém.
mal som to na VeCe tiež - robil to spínač na spojkovom pedále, keď sa unavila pružina, ktorá pedál vracia. Tým zostal snímač nezopnutý. Keď som trochu nohou pohol s pedálom alebo pustil prudko tak tempomat zase fungoval.