Dekarbonizacia motora - skusenosti?

Moderátor: Moderátoři

cimbik

Dekarbonizacia motora - skusenosti?

Příspěvek od cimbik »

Zdravim

Poslednou dobou mi vrta hlavou dekarbonizacia motora. Vseobecne sa odporuca dieslovim, no aj benzinovym motorom s turbom. Chcel som sa o tom dozvediet viac, no na nete je vela zastancov aj odporcov. Znamy servisak mi tvrdi, ze mi to moze pomoct aj uskodit. Moze mi to vycistit motor, ale moze mi to aj poskodit tesniace prvky motora. Som v kontakte aj s jednym panom, ktory danu dekarbonizaciu robi a ten tvrdi, ze ta chemia je bezpecna pre tesnenie. Preto som sa rozhodol napisat tu na opel forum. Ma s dekarbonizaciou niekto z vas nejake skusenosti? Alebo ma znameho, ktory sa s tym uz stretol? Dik za reakcie
Opel Insignia 2.8i Turbo 4X4, sedan, 191kW (260PS), automat, r.v. 2009, sport
/ Lepsie vymakany oplik ako "social" medak, bavorak, ci audinka :P /
Reklama

Colommbo

Re: Dekarbonizacia motora - skusenosti?

Příspěvek od Colommbo »

Taky jsem o tom kdysi přemýšlel, ale nikdy jsem to raději nezkoušel a zkoušet nebudu, domnívám se, že servisman má pravdu - s ohledem na možné riziko bych do toho určitě nešel. Z těsnění bych ani tak obavu neměl, to spíš právě z uvolněného karbonu... :? A na to, co tvrdí člověk, který "to robí" a tedy se tím živí, bych už vůbec nebral ohled, každá liška si chválí svůj ocas... Za mnohem lepší a spolehlivější považuju používání kvalitního (a vhodného) motorového oleje, jeho pravidelné výměny v rozumných intervalech, nepodtáčet motor a občas taky trochu "vyhnat pavouky"... :)
W124 E320 R6 Coupé 1994
Sunman

Příspěvek od Sunman »

Plný súhlas s colommbom.
Ktovie čo sa z motora uvoľní a ucpe nejaký olejový kanálik. Potom tu skončíš vo vlákne o zadretom ložisku na kľukovke - s plačom, že žiadna kontrolka nesvietila a zrazu trt a je po motore.
Máš s tým motorom nejaký problém? Neťahá? Dymí? Zdochýna? Rachotí?
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Před více (tedy spíš hodně...) lety se mezi zkušenými mekániky mluvívalo i o tom, že s karbonem v motoru je to jako s cholesterolem - existuje (jevstvuje) karbon "špatný" a "dobrý", jenž do jisté míry eliminuje určité vůle v motoru a dotěsňuje. Nevím, jak se věci mají v případě soudobých "moderních" motorů, ale kdyby tomu tak bylo doopravdy, mohl by proces odstranit i ty "dobré" usazeniny a co pak...? :? A jak píše Sunman - pokud s motorem nejsou problémy, nesahal bych do něho a nechal jej žít. :)
W124 E320 R6 Coupé 1994
Hardy

Příspěvek od Hardy »

Jedným slovom, "preplach" motora nejakými prípravkami je BLBOSŤ. Mám astru coupé 2.0T - Z20LET a kedysi dávno možno pred 2 rokmi som to skúšal. Malo to byť presne na uvoľnenie sajrajtu a dekarbonizácie v motore. Asi o pol roka neskôr sa mi vinou mechanika čo mi robil prvú GO na motore strhlo ojničné ložisko na prvej ojnici. Motor sa teda musel znova rozobrať čiže mal som možnosť priamo preveriť čo takéto prípravky dokážu a poviem ti ten sajrajt to v motore akurát tak pekne zasral (a to bolo značkové LIQUI MOLY). Narobili sa v ňom rôzne iné usadeniny a rôzne mazľavé filmy ponalepované na okrajoch kade čoho v motore. Za mňa je jednoznačne najlepší preplach motora častejšia výmena oleja! Chlapi, treba si uvedomiť fakt, že olej stojí pár šupiek v porovnaní s GO motora či výmenou turba atď! Neoplatí sa na tom šetriť a už vôbec nie dodržiavať ten absolútny nezmysel výmeny akože "long life" olejov po 30 000km. Len aboslútny blázon bez základných znalostí bude dodržiavať takýto interval. Potom sa čudujeme že sa tu rieši posraté turbo pri malom nájazde km či zadretý motor na kľuke (2.0CDTi že?). Ja teda mením olej každých 5 000-7 000km na Astre Coupé a na Insignii A20DTH 118kw každých 10 000km. :ugeek:
Moje autá:
- Astra Coupé Turbo 2.0T (Z20LET) - EDS Stage 1 (250ps, 400NM)
- Insignia A HB 2.0CDTi (B20DTH 125kw) AT6 - rv.2016
- Insignia ST OPC (2.8T V6, 265kw - Stage 1) MT6 - rv.2010
Sunman

Příspěvek od Sunman »

Hardy, to ako mám podľa teba meniť olej každý mesiac? Veď by som bol viacej v servise než na ceste!
Koľko máš najazdených na tých dvoch autách?
Doteraz som inak ako po 30000km nemenil (okrem prvej VectryC, tam som menil po 50000km :lol: ).
Aktuálne na VeCe 1.9CDTI mám teraz 350000km, koľko myslíš že by ten motor mal vydržať ak by som menil po 10000km?
Na všetkých troch Insigniách 180000km, jedna z nich má teraz 230000km.

Ten zadretý motor by som videl práve na nejaký preplach, zmenu oleja z minerálneho na syntetiku a pod.
cimbik

Příspěvek od cimbik »

Vopred sa vam chcem podakovat za reakcie ;) Vdaka vam, uz na dekarbonizaciu nepomyslim, takze jeden chrobak je z hlavy vonku :) Dnes som menil olej s filtrom. Cena za 6l oleja a jeden filter len 48 euro, co je podla mna dobra cena :) Menil som u suseda na zdvihaku, kedze nasa garaz, kde mame montazny kanal, je zapratana :D Sused mi poradil, ze ak chcem, mozem precistit motor tak, ze dalsiu vymenu absolvujem po cca 5000 km a tak aj spravim.

Mam este jednu otazku ohladom vymeny olejov v automat. prevodovke a v haldexe. Nechcem zakladat novu temu, tak sa vas opytam tu. Ako casto menite olej v automat. prevodovke a v haldexe, teda ak menite. Co mam informacie, tak olej v automatickej prevodovke odporucaju menit pri cca 150 000 km a potom kazdych 60 000km. U haldexu to byva uz pri 120 000.

Co sa tyka motora, prevodovky a haldexu, nepocitujem ziadne divne spravanie. Zatial "asi" bezi vsetko, ako ma. Snazim sa o auto starat, aj ked clovek v dnesnej dobe nevie, v akom stave su jednotlive diely a ako dlho este vydrzia.
Hardy

Příspěvek od Hardy »

Sunman píše:Hardy, to ako mám podľa teba meniť olej každý mesiac? Veď by som bol viacej v servise než na ceste!....
Pozri, ja nikoho nenútim aby to menil tak často ako ja. Ja to len odporúčam. Daj si to trebars aspoň na tých štandardných 15 000km ako bolo niekedy keď toľko jazdíš. To že si to nechávaš robiť v servise je už tvoje rozhodnutie. Možno ťa inak okolnosti nepustia alebo sa ti nechce urobiť si to no to už ja neviem. Ja si to robím na autách sám a tak ma to stojí na Astru cca 30e (Total olej+filter) a na Insi cca tiež tých 30e (GM Dexos olej+filter). Astra má najazdených 265 000km, kúpil som ju so 174 000km. A od kompletnej GO motora som jazadil už cca 55 000km a počas tejto doby stále dodržiavam ten svoj interval (najazdené za cca 2 roky). Insu som kúpil nedávno niekedy v marci a zachvíľu budem mať za sebou prvých 10 000km a budem meniť olej. Tento interval tak isto budem dodržiavať počas doby čo bude auto moje. No a čo sa týka prevodoviek tak mením raz ročne v každom aute. Astra už to mala niekoľko krát za sebou a insa hneď po kúpe. Takže ďalšia výmena opäť o rok. Básničky od výrobcu o doživotnej náplni v prevodovke si tak isto môže každý nechať. Videl som viacero prevodoviek čo jazdili 100 000km, 150 000km, 220 000km atď na jeden olej a ROZDIEL to teda je oproti novému. :P
Moje autá:
cimbik

Příspěvek od cimbik »

Hardy píše:
Sunman píše:Hardy, to ako mám podľa teba meniť olej každý mesiac? Veď by som bol viacej v servise než na ceste!....
Pozri, ja nikoho nenútim aby to menil tak často ako ja. Ja to len odporúčam. Daj si to trebars aspoň na tých štandardných 15 000km ako bolo niekedy keď toľko jazdíš. To že si to nechávaš robiť v servise je už tvoje rozhodnutie. Možno ťa inak okolnosti nepustia alebo sa ti nechce urobiť si to no to už ja neviem. Ja si to robím na autách sám a tak ma to stojí na Astru cca 30e (Total olej+filter) a na Insi cca tiež tých 30e (GM Dexos olej+filter). Astra má najazdených 265 000km, kúpil som ju so 174 000km. A od kompletnej GO motora som jazadil už cca 55 000km a počas tejto doby stále dodržiavam ten svoj interval (najazdené za cca 2 roky). Insu som kúpil nedávno niekedy v marci a zachvíľu budem mať za sebou prvých 10 000km a budem meniť olej. Tento interval tak isto budem dodržiavať počas doby čo bude auto moje. No a čo sa týka prevodoviek tak mením raz ročne v každom aute. Astra už to mala niekoľko krát za sebou a insa hneď po kúpe. Takže ďalšia výmena opäť o rok. Básničky od výrobcu o doživotnej náplni v prevodovke si tak isto môže každý nechať. Videl som viacero prevodoviek čo jazdili 100 000km, 150 000km, 220 000km atď na jeden olej a ROZDIEL to teda je oproti novému. :P
Hardy, mas automat, alebo manual? Len tak pre zaujimavost, kolko stoji vymena v prevodovke priamo v opli? Zaroven si robim prieskum trhu. Neautorizovany servis to vie vymenit za 300 ecka. Na nete som nasiel jeden cenik, kde to bolo 250 euro. A rad by ma zaujimalo, ako to je u autorizovaneho. Predsa by oni mali mat s oplami viac skusesnosti ako neautorizovany. Blizko mam PP aj PO, len kde su lepsi? :(
Hardy

Příspěvek od Hardy »

No ja mám manuál (F40). Viem že pri automate sa doporučuje tuším každých 60 000km výmena. Aj v haldexe. A ten olej samotný do automatu je dosť drahý čo viem. Práca si myslím že nie je ničím špecifická ale to si musíš zistiť u niekoho čo to už robil.

EDIT:// - Dokonca známe problémy s haldexom u insignií či už OPC alebo hocijakej inej s 4x4 kedy poskakuje a rachotí pri zatáčaní jedno zo zadných kolies a podobne sa na mnohých zahraničných fórach prisudzuje tento problém tomu že ľudia nemenia preventívne olej v haldexe a potom neskor pridrie lamelu. Dokonca keď som bol v CZ pre OPC nárazník na moju insu tak som ho bral od jedného maníka čo robieva doma ople a sám mal Insu 2,8T V6 4x4 (ale nie OPC) a vravel že je potrebné meniť olej v haldexe minimálne každých 60 000km lebo že už ich mal viacero na zdviháku s týmto problémom a zo všetkých haldexov keď vypúšťal olej tak pripomínal skôr vazelínu či iné také tuhé mazivá.
Moje autá:
Odpovědět

Zpět na „Pokec“