Závada P0420 a P0597
Moderátoři: Astra - R@SAG, Moderátoři
-
Závada P0420 a P0597
Ahoj, mám vůz Opel Astra J s motorem 1.6 85Kw, nyní se mi začala objevovat kontrolka motoru. Po načtení se opakovaně objevují závady P0420 - nízká účinnost katalyzátoru a P0597 - termostat. Auto se chová pořád stejně, nepociťuji, že by jelo míň. Přes diagnostiku jsem se díval a přijde mi, že obě lambda sondy pracují jak mají (u obou se hodnoty pohybují 0,2 -1V) to samé termostat, auto topí jaká má, i přes diagnostiku jsou teploty chladící kapaliny OK. Máte někdo nějaká nápad jak dál? Děkuji za rady
- Reklama
Re: Závada P0420 a P0597
Příště stačí založit jen jedno stejné téma !!!
-
Moc děkuji za podnětnou odpověď. Bohužel jsem netušil kam bude lepší tento příspěvek umístit. Třeba měl někdo stejný problém s tímto motorem v jiném vozidle než je Astra J, tak sem si dovolil dát tento příspěvek i do technické sekce. Ale pokud s tím je tak velký problém, smažte to.
-
Aha, tak z technické sekce byl již příspěvek vymazán, moc děkuji....takže pokud tento problém někdo řešil a vyřešil třeba na Zafiře, tak nemám šanci dostat odpověď... Super přístup, díky moc... Doporučuji udělat ještě více kategorii, kam se dá přispívat aby to bylo přehledné
Prepáč priateľu, ale múdry si ako "Šalamúnove hovno" - milosh má pravdu, načo tu dávať zbytočne duplicitné témy, no poďme k problému:
- nenapísal si koľko máš najazdených km?, možnože už bude fakt aj katalyzátor menej účinný
- kedy sa to začalo prejavovať, len tak z ničoho nič či pri nejakej udalosti?
Keď vylúčime chybné lambda sondy (písal si že sú OK), tak:
- môže byť chyba v samom katalyzátore - vekom málo účinný (príčin môže byť veľa)
- hláška chyby P0420 (a popri nej aj iné chyby zdanlivo spolu nesúvisiace) sa môže vyskytnúť aj keď máš netesné (deravé) výfukové zvody
Pretože auto ide normálne, tak ako "prvú pomoc" by som vyskúšal natankovať nejaké prémiové palivo (skúsiť pridať do benzínu nejaké overené aditívum - VIF, Millers,...) a následne (min. 100km) poriadne popreháňať a povytáčať motor - až do obmedzovača (tzv. vyhnať pavúkov z výfuku), aby sa odstránili (vypálili) prípadné usadeniny v celom výfukovom trakte.
Skús pohľadať na nete, je tak spústu podobných problémov ako je ten Tvoj.
- nenapísal si koľko máš najazdených km?, možnože už bude fakt aj katalyzátor menej účinný
- kedy sa to začalo prejavovať, len tak z ničoho nič či pri nejakej udalosti?
Keď vylúčime chybné lambda sondy (písal si že sú OK), tak:
- môže byť chyba v samom katalyzátore - vekom málo účinný (príčin môže byť veľa)
- hláška chyby P0420 (a popri nej aj iné chyby zdanlivo spolu nesúvisiace) sa môže vyskytnúť aj keď máš netesné (deravé) výfukové zvody
Pretože auto ide normálne, tak ako "prvú pomoc" by som vyskúšal natankovať nejaké prémiové palivo (skúsiť pridať do benzínu nejaké overené aditívum - VIF, Millers,...) a následne (min. 100km) poriadne popreháňať a povytáčať motor - až do obmedzovača (tzv. vyhnať pavúkov z výfuku), aby sa odstránili (vypálili) prípadné usadeniny v celom výfukovom trakte.
Skús pohľadať na nete, je tak spústu podobných problémov ako je ten Tvoj.
Opel Astra J 1.6 Cosmo - Notchback
-
Ok, pojďme řešit auto a ne duplicity Díky moc za tipy, auto ma poctivých 140000km.zavada se projevila jen tak z ničeho nic při běžné jízdě.
Netěsné svody nejsou, to jsem také kontroloval. Ještě zkusím to prémiové palivo.
Ještě mi napadl Egr ventil a ten kanálek sání, bývá problém i tam?
Moc děkuji
Netěsné svody nejsou, to jsem také kontroloval. Ještě zkusím to prémiové palivo.
Ještě mi napadl Egr ventil a ten kanálek sání, bývá problém i tam?
Moc děkuji
Popis chybových kódů pro motor Z16XER 85kW (Astra H / Zafira B) u tohoto motoru není EGR ventil
Chybový kód P0420 - Účinnost katalyzátoru je menší než mezní hodnota
Chybový kód P0597 - Pojistka FE26 nebo ventil termostatu chladící kapaliny zablokovaný
Chybový kód P0420 - Účinnost katalyzátoru je menší než mezní hodnota
Chybový kód P0597 - Pojistka FE26 nebo ventil termostatu chladící kapaliny zablokovaný
@litterpool - No ako? Závada odstránená alebo si s tým ešte nič nerobil? Zaujímalo by to podľa mňa viac ľudí, včetne mňa, čo máme rovnaké motory, aby sme vedeli ako postupovať v prípade vyskytnuvšej sa budúcnosti podobnej či rovnakej chyby.
Opel Astra J 1.6 Cosmo - Notchback
Možná zase od začátku, co si představit, že lambdy jsou ok a kmitají jak jsi psal? To je možná právě špatně. Popiš to, nebo ještě lépe, zavěs někde průběh obou. Každá z obou sond má jiný průběh. Pokud druhá lambda se zpožděním kopíruje hodnoty první lambdy, je v háji kat nebo je plný oleje.
Zafira 2,2DTi Elegance 2005, Y22DTR, Diag. OP COM (EN v.1.39)