měření oleje
Moderátor: Moderátoři
-
měření oleje
Zdravím, dnes jsem si kontroloval olej na mojí vectře b 1.8 a jsem docela zmatený. Auto mám od února 2012. Po koupi jsem nechal vyměnit olej a tak nějak jsem ho nekontroloval. V lednu 2013 jsem nechal vyměnit olej znovu a ptal jsem se mechanika kolik ho chybělo a řekl že nic moc výrazného ( najel jsem asi 8000km ). Když se podívám na měrku oleje tak ji chápu tak, že by olej měl být mezi dvěma širšíma místama, které označují asi min a max ikdyž to tam není napsané. Mezi těmito dvěma místy mám napsané 1.0L, nevím proč když oleje by tam mělo být 4.5L. V mém případě je hladina oleje na měrce těsně nad spodní zešířenou částí, která má označovat pravděpodobně min. Chápu to tedy tak, že mám oleje málo, ale zaráží mě, jak je možné že auto mi nekouří, nikde podemnou nezůstávají stopy oleje a najeto mám asi 3000km. Takže nevím jestli jsem měrku pochopil špatně a oleje mám dost anebo se olej záhadně vypařil už po 2 měsících od výměny, každopádně pokud jsem měrku pochopil dobře a oleje mám opravdu málo tak nechápu proč se neozvala kontrolka na palubce.
- Reklama
Re: měření oleje
ahoj, zmatený být nemusíš.....udržuj hladinu uprostřed, tzn. mezi min a max .... to že tam je něco značeno nebo napsáno není důležité, pokud tam je 1L tak to znamená, kolik je rozdíl mezi minimální a maximální hladinou v celkovém objemu olejové vany
CZECH TRUCK TEAM
Myšlenka dne:
Muži prý mají podle žen mozek mezi nohama...
Tím pádem ženy mozek nemají, neboť tam mají díru.
Z toho plyne, že ženy jsou rozumné, jen když se jim tam ten mozek vloží...
Myšlenka dne:
Až se ti začne "ozývat kontrolka na palubce" (tedy máš-li na mysli červenou kontrolku mazání), může být už pozdě... Pokud myslíš čidlo hlídající hladinu oleje, tož to dává prostřednictvím PC hlášku o potřebě kontroly až v případě poklesu hladiny na spodní rysku. Udržuj hladinku oleje tak, jak ti píše Zdenda - zcela bohatě to stačí, naopak některé oplí motory v případě snahy o udržování hladiny na horní rysce víc spotřebovávají olej...
W124 E320 R6 Coupé 1994
-
dobře, olej doplním, ale nevím co mi tam dal letos mechanik za olej. Loni tam byl 10w-40, ale letos mi neřekl co tam dal ani mi nenalepil štítek ( jiný mechanik ), takže nevím ani typ ani značku oleje. Existuje nějaký univerzál?
Žádný universál neexistuje... Oleje by se až na nouzové výjimky neměly navzájem míchat, nicméně svět ani motor se taky nezboří. Nehoří, máš čas, kontaktuj znovu svého mekánika, ať ti laskavě sdělí, co nalil za olej a dá (nebo dej ty sám) označovací štítek.
W124 E320 R6 Coupé 1994
dej tam zase 10w 40
CZECH TRUCK TEAM
Myšlenka dne:
Myšlenka dne:
-
Colombo s dotyčným mechanikem nechci mít už nikdy nic společného. Odvezl jsem mu auto na generálku, protože jsem se chystal pracovně do zahraničí. Po 3 týdnech co u něj auto bylo si vzal 20 000kč a na autě bylo víc věcí špatně jak dobře. V Belgii mi auto kleklo, protože mechanik při výměně něčeho ohnul hadici co vede olej do posilovačů a do spojky(převodovky) nevím přesně tak, že po 1000km se hadice prořezala a výměna v Belgii mě stála 400eur. Belgický mechanik jasně řekl, že se jednalo o nekvalitní zásah mechanika v ČR. Jel jsem k němu, protože mi byl doporučený dobrým známým, no už nikdy k němu nepojedu. Chtěl jsem něco ušetřit a tak to dopadlo, no jak se říká kdo šetří má za tři. Naleju tam 10w-40 a snad to bude dobré. Poradí mi někdo nějakou lepší značku? A pokud možno mezinárodní, budu to kupovat v Nizozemí.
Mám dobrou zkušenost s Valvoline Dura blend 10w40. Jak máš těšně nad minimem dolej půl litru a občas to sleduj při vychladlém motoru. Bůhví co tam dal a taky kolik tam toho dal. Třeba se neztratilo nic protože tam toho nalil málo. K tomu "mechaniku" se raději vyjadřovat nebudu.
Vectra GTS Z18XE