Vectrákovic Vectra B Z18XE

Moderátor: Moderátoři

vektrák

Vectrákovic Vectra B Z18XE

Příspěvek od vektrák »

Ahoj. Jsem tu nový a je mi 14 roků. Máme doma vectru b, 1.8 92kw a už 12 let nám věrně slouží, bez jediné poruchy, děláme pouze pravidelnou údržbu. (tzn. olej, filtry, destičky, kapaliny, 1x rozvody (při 60 000, auto má 101 000)) Jediný problém byl něco u zadní nápravy (myslím že vyteklé tlumiče a nebo něco jiného :mrgreen: ) a děravý výfuk, jinak je to spolehlivý stroj, a docela i jede. Poměr výkon/spotřeba je úžasný. Jelikož už se na ní podepsal zub času a mamčiny parkovací akce, chtěl bych si dát s taťuldou trochu do cajku a popř. lehoučkého tuningu... Toto vlákno jsem založil, protože se občas určitě budu potřebovat na něco zeptat.

Zde jsou fotky :
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Je na nich patrné že už toto autí má něco za sebou, ale hlavně, a to je to co mě štve nejvíce, že v rozích dveří dosti hnije. Přemýšleli jsme že by jsme koupili stejnou vectru někde z bazaru akorát neschnilou, ze které by se vzali dveře, blatníky a jelikož je vybavenější tak i jiné serepetičky.

:?: A to mě konečně vede k otázce č. 1 :
Půjde vzít z 2. auta elektrické stahování zadních oken (když už se budou brát dveře) ? Protože se bojím že je to věc řídící jednotky ale nejsem si jistý... Aby se pak nestalo že okna sice stahovat půjdou ale auto nepojede...

:?: Otázka č. 2 :
Digiklima : Jak se to s jednotkou klimy? Půjde vzít a dát do našeho autí kde je jenom manuál?

:?: Otázka č. 3 :
Přední mlhovky : Opět stejná věc. Půjdou vzít přední mlhovky a dát do našeho auta?

Toto je zatím všechno, předem děkuji za případné rady a odpovědi, časem určitě přibudou další otázky...
Zatím se loučím : Vektrák ;)
Naposledy upravil(a) vektrák dne 12 lis 2013, 21:38, celkem upraveno 2 x.
Reklama

alzafir

Re: Nováčkovy dotazy ohledně vectry b.

Příspěvek od alzafir »

Zdar kolego, mám dojem , že jsi asi njmladší člen opel fóra ;)
Takže k tvým dotazům, neznám přesně do detailu Vectru, budu ti to popisovat z pohledu Zafiry, pochybuju, že by se to zásadně lišilo, většina elektroschemat obslužné elektroniky ( centrál, okna...) je stejná:
Okna do elektriky by předělat šly, ale:
bude se muset nejspíš dodělat kabeláž od konektoru dveří k ovladači oken u řidiče, ten má možnost ovládat všechna 4 okna. Zafira má ovladač ve dveřích, Vectra tuším někde u řadičky?
Předpokládám, že to z výroby natažené nebude, nejspíš budou chybět i piny v konektorech dveří.
Piny se dají včetně konektoru sehnat na vrakáči.
Takže závěr... ano, jde to udělat, ale musíš umět číst schemata, orientovat se v kabeláži, umět zacházet s měřákem ( voltmetr, ohmmetr), pájkou....
Pozitivní zpráva....okna neřídí žádná jednotka. Je pouze propojení na jednotku centrálu, kdy se po druhém zamčení zavřou okna.
A tady se naskýtá možnost toho tuningu :D , co takhle dodělat do jednotky centrálu obvod, který zavírá okna i po zamčení dálkovým ovladačem?

2 klima....totéž , co u oken, šlo by , ALE, už je to hodně náročné.
Zcela jistě by se muselo překopat v podstatě všechno, panel digi klimy má pouze 2 konektory, na nich jsou navěšené motory výduchů a snímače. Ovládání klapek tam taky zcela jistě nemáš, nemluvím ani o motorovém prostoru, i tam by se muselo pár věcí překopat, takže tuhle úpravu bych zavrhnul.

3 mlhovky...tady by problém vůbec neměl nastat, většina oplic už má kabeláž připravenou z výroby, takže jen nacvaknout konektor u nárazníku na světlo. V interiéru už je vypínač předních mlhovek integrován do vypínače světel.

A námět na další vylepšení....co takhle trippling? Mám vyvinutý modul, funguje výborně, sice jsem to nechtěl, ale už jsem na něm závislý :D

Pro zajímavost přidávám odkaz, jak jsem si vyhrál u Zafiry, je tam vidět, co je to dveřní konektor....atd
Zafira 2,2DTi Elegance 2005, Y22DTR, Diag. OP COM (EN v.1.39)
martulik

Příspěvek od martulik »

Pokud přední mlhovky na autě doposud nejsou, nemá ani tlačítko pro přední mlhovky na združeném vypínači. Musí se celý združený vypínač koupit nový, tlačítko nejde dodělat. Přední kabeláž přímo k mlhovkám na některých autech je a na jiných ne. Ke združenému vypínači je vždy.
Insignia Sports Tourer 2.0 DTE MY2015
Možnost diagnostiky Olomouc a okolí OP-COM Professional CZ verze 131125d
Možnost načipovat TPMS snímače
vektrák

Příspěvek od vektrák »

Děkuji za vřelé přijetí do Vaší pomyslné rodinky... :)
Co se týče stahování těch zadních oken... Jelikož dveře budou z auta, ve kterém už je el. stahování i zadních oken, tak nějaká složitá el. instalace s tím spojená asi nebude... Ano to ovládání je u fofrklacku, takže tedy s taťuldou vezmeme ovládání z toho auta kde už to je... Bál sem se jen, aby to zapojení neudělalo nějakou ''botu''... To zavírání oken klíčem nám normálně funguje, ale samozřejmě jen u předních dveří...
Klima to se teda ještě uvidí.
A mlhovky koukal jsem kabely vytažené jsou, což je mi docela divný :twisted: Přepínač bych vzal také z auta kde už jsou... Takže vlastně také nic složitého, opět jsem se ptal jenom kvuli tomu, aby elektronika potom nespáchala nějakej průs**... :mrgreen:

:idea: A jelikož jsem praštěnej do různejch vylepšovacích hovadin tak bych prosil o doporučení nějakejch led pásků který vydržej všechno :twisted: Chtěl bych je nalepit zespoda na takový ten kaslík ve dveřích a aby se při otevření rozsvítily což vlastně nebude těžký...
+ alzafir : Co to je ten trippling nebo co si to psal?

A jen co jsem se napsal, že je to nerozbitný a spolehlivý stroj, tak přišla asi první závada za dobu co to auto máme a to sice termostat... Naštěstí se zasekl otevřený tzn. voda se neohřeje což je na zimu špatný, protože to auto topí strašně maličko atd... Takže asi za týden je autí objednáno do servízu... A bohužel se obávám ( dokonce i táta) že jak se na to auto sáhne, začne se sypat už víc a víc... No nic. Opět odemě zatím asi vše... Ještě jednou děkuji za vřelé přijetí a rady... Zatím... Vektrák :D
martulik

Příspěvek od martulik »

trippling= tři bliknutí směrových světel na jedno sepnutí
Insignia Sports Tourer 2.0 DTE MY2015
Možnost diagnostiky Olomouc a okolí OP-COM Professional CZ verze 131125d
Možnost načipovat TPMS snímače
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Vektráku, vektráku, tobě že je čtrnáct...? :? :lol: Jsem o víc jak čtyřicet let starší než ty a za celý svůj život jsem se (zatím) nesetkal s puberťákem, jenž by se dovedl písmem vyjadřovat tak pregnantně a bez zjevných pravopisných chyb jako ty, chlapče, kam se na tebe někteří tunajší přispěvatelé hrabou... :) Ale to jen tak na okraj a v podstatě je to jedno, omlouvám se za off topic... :oops:
W124 E320 R6 Coupé 1994
alzafir

Příspěvek od alzafir »

Vektráku, aby nedošlo k omylu. Okna do elektriky....je jasné, že vyměníte dveře, čímž bude kabeláž ve dveřích, ale nebude kabeláž hotová v celém autě, tzn když to hodně zjednoduším, bude chybět kabeláž od ovladače u řadičky k oběma zadním dveřím.
Zavírání oken jde samosebou klíčem, ale klíčem v zámku. Já myslel jestli to zavírá okna i dálkový ovladač, tedy zavření pomocí tlačítka.
Chceš použít LED pás na osvětlení nástupní hrany. Dobrá, já použil světýlka z ochcávky, ale zase ti chybí protažení kabelů ve dveřích. Musíš tam dostat minimálně drát od mikrospínače ve dveřích. Tzn dopinovat konektor ve dveřích.
Mrkni znova do toho vlákna, jak jsem to řešil, tam jsou i možné nástrahy.
Jinak jako LED použij ty zalité, je to pás odolný vodě, barvu si vybereš, jakou chceš, je na 12V.
Trippling, moje krabička je popsaná tady, už má vylepšení, např vypnutí tripplingu i přepnutím do opačného směru. Tak to funguje i u standartně zapojených tripplingů, co se sériově zapojují v autech už z výroby.
Existují i jednodušší krabičky, tady je třeba upozornit, že trippling nejde vypnout, jak jednou spustí, bliká dál, dokud nevyrobí 3 bliky. To může být v provozu velmi nebezpečné. Dokonce to " umí" rozsvítit žárovky na obou stranách v případě, že běží trippling např vlevo a zároveň pustím blinkry vpravo. To jsem považoval za průšvih, moje krabička tohle eliminuje.
To jen na okraj, kdybys chtěl tuhle blbůstku montovat.
vektrák

Příspěvek od vektrák »

Colommbo píše:Vektráku, vektráku, tobě že je čtrnáct...? :? :lol: Jsem o víc jak čtyřicet let starší než ty a za celý svůj život jsem se (zatím) nesetkal s puberťákem, jenž by se dovedl písmem vyjadřovat tak pregnantně a bez zjevných pravopisných chyb jako ty, chlapče, kam se na tebe někteří tunajší přispěvatelé hrabou... :) Ale to jen tak na okraj a v podstatě je to jedno, omlouvám se za off topic... :oops:

Však v pohodě, ano je mi opravdu 14 :mrgreen: A to že si se nesetkal s puberťákem, který se vyjadřuje jako já, to mi naopak hodně lichotí. Děkuju... ;)

Alzafir : Ano, moc se mi tvoje auto líbí, projel jsem celé tvoje vlákno a návod na ty světýlka do dveří se mi taky moc líbí. Ta el. okna ano, už to chápu. To by snamelalo ode dveří natáhnout kabeláž až k fofrklacku. A na záver ohledně té tvé krabičky... Takle ta představa se mi docela líbí, ale nevím jak je to praktické, a jelikož v provozu jsem nenajezdil nic tak nevím jaké by to bylo. Zeptám se rodičů. A v každym případě jako machrovinka výborný... :twisted:
vectra11

Příspěvek od vectra11 »

Asi tomu nerozumím,chcete dělat ze dvou aut jedno a s termostatem jdete do servisu??
Vectra B,Z18XE,LPG,Diagnostika OP-COM+LPG Stag4
alzafir

Příspěvek od alzafir »

Já tomu nerozumím úplně stejně. Beru to tak, že mladý kolega zjišťuje co a jak, jen pevně doufám, že má někoho , kdo rámcově rozumí elektrice. Je jasné, že on to dělat nebude, ačkoli neznám jeho schopnosti.
Mimijiné, mám pár kolegů, co jsou špičky v elektronice, ale i žhavící svíčky svěřují servisu :lol:
Odpovědět

Zpět na „Vectra B“