kolesa r16 alebo r17 + zimné
Moderátoři: Astra - R@SAG, mattonecz, klm121, Moderátoři
Re: kolesa r16 alebo r17 + zimné
pro mě ne. 195 gumy na 200 koní, když chce člověk rychle jezdit. geniální..
každýho věc, konec
každýho věc, konec
2022 Audi A4 Allroad 40TDI 150kw
ex 2022 Audi Q5 50 TDI - 3.0 V6 TDI 210kw
ex 2016 Astra 1.4T 92KW
ex 2016 Astra 1.4T 92KW
- Reklama
Máš pravdu, je to každého věc a když si někdo nechce nechat poradit, je to jeho věc taky. Konec.
W124 E320 R6 Coupé 1994
Na leto mám 17 od Opla, teraz na zimu som radšej nahodil 16 205/55 a mne to príde komfortom skoro rovnake ako na 17. Ale na leto pokukujem po 18 kedze su aj v technicaku zapisane
1/ obmedzenia sú, napr. u športových podvozkov s väčšímí kotúčmi. U Insignia CZ/SK s Flexride podvozkom, resp. všetkých modelov dovezených z DE je min veľkosť diskov 17".Colommbo píše:V posledních letech jsou velké disky spíš módou, na mnohých autech by být vůbec nemusely (opravdu velké brzdy zas tak moc běžných vozů nemá.) A nemůžu si pomoct, odjakživa platila zkušenost, že na zimu jsou menší kola s vyšší (a užší) gumou lepčí...
2/ odjakživa áno, lenže medzi tým sa zmenil systém údržby zimných ciest.
Niekedy sa solilo tak, že že ostávala na ceste brečka, ktorú užšie pneu "prerezali" na asfalt. Dnes aj diaľnice často posýpajú len štrkom a tak jazdíme často na vrstve snehu. Tam je širšia a väčšia pneu naopak výhodou - väčšia dotyková plocha.
Takže pokiaľ niekto vyberá pneu nielen podľa toho ako vyzerajú na aute (ako je to tu silne preferované) ale aj podľa použitia, je treba zvážiť čo v zime zažijem
- hlavne mokré cesty = užšie pneu na vrstve vody budú lepšie
- vrstva snehu = širšie pneu budú lepšie sedieť a mať lepší záber
- nafúkané záveje = rozmer s rezervou na reťaze podľa návodu
Podľa tohto by som sa aj orientoval v testoch pneu = víťaz na suchej ceste je u zimných pneu úplne k ničomu.
Jen drobnost - můj velmi dobrý kamarád a možno říci znalec aut a fajnšmekr/puntičkář na ježdění žije a pracuje v Rakousku a snad by se na mě nezlobil, když sem zkopíruju, co teď na jednom fóru psal:
"Včerejší projížďka se dvěma "skoro stejnými" vozy BMW ... BMW 330e bylo na zimních 16", BMW 330d ještě na letních 20" (tam ale 16" ani nelze použít; rozměry pneu jsem v té tmě a dešti nezkoumal). Lilo jako z konve a tma jak v pr.eli. Rozdíl v ovladatelnosti propastný - ve prospěch 16"! Když jsem se pak dealera sedícího na sedačce spolujezdce ptal, proč 20", bez zaváhání odpověděl, že si to tak zákazníci přejí. Praktická projížďka s dealerským vozem na 16" pak prý pomáhá prodávat 330e, poněvadž toho kladného rozdílu si nevšimne jen tupec - co na tom, že si pak "přikoupí" 20", aby mimořádně vydařenou harmonii toho vozu zase poslal kytek..."
"Včerejší projížďka se dvěma "skoro stejnými" vozy BMW ... BMW 330e bylo na zimních 16", BMW 330d ještě na letních 20" (tam ale 16" ani nelze použít; rozměry pneu jsem v té tmě a dešti nezkoumal). Lilo jako z konve a tma jak v pr.eli. Rozdíl v ovladatelnosti propastný - ve prospěch 16"! Když jsem se pak dealera sedícího na sedačce spolujezdce ptal, proč 20", bez zaváhání odpověděl, že si to tak zákazníci přejí. Praktická projížďka s dealerským vozem na 16" pak prý pomáhá prodávat 330e, poněvadž toho kladného rozdílu si nevšimne jen tupec - co na tom, že si pak "přikoupí" 20", aby mimořádně vydařenou harmonii toho vozu zase poslal kytek..."
W124 E320 R6 Coupé 1994
16 vs 20 je asi neco jineho nez 15/16 vs 17. 20 bych fakt nechtel. ani to bmw
2022 Audi A4 Allroad 40TDI 150kw
ex 2016 Astra 1.4T 92KW
ex 2016 Astra 1.4T 92KW
-
rada pre zapis diskov v SR.
Ak kupite disky ako ja napr. 6,5Jx16 ET38, kt. nemam v TP, pytajte si u predajcu TUV certifikat.
Pri zapise nechodte na dopravny inspektorat budu od vas pozadovat potvrdenie od importera. Ten vam toto potvrdenie nevyde. (osobna skusenost).
Musite ist na krajsky urad pre dopravu a komunikacie - 6eur kolok. zoberu vam velky TP, maly vam nechaju. Za cca. 10 dni si pridete pre novy technicak, kde bude vyplnena iba technicka cast. S tymto technicakom pojdete s dalsim 6eurovym kolkom na dopravny inspektorat kde vam dotlacia druhu stranu TP (info o vlastnikovi). dajte im maly technicak nech vam ho nachipuju na novy velky a odchadzate z oboma a so zapisanymi diskami +pneu ktore mozete dat na ne.
Ked uz to cele absolvujete, zistite ze to nie je az tak zlozite. len ten system je na chuja. rovnaku vec robi kazdy urad inym sposobom a vyzaduju ine doklady k tomu
Ak kupite disky ako ja napr. 6,5Jx16 ET38, kt. nemam v TP, pytajte si u predajcu TUV certifikat.
Pri zapise nechodte na dopravny inspektorat budu od vas pozadovat potvrdenie od importera. Ten vam toto potvrdenie nevyde. (osobna skusenost).
Musite ist na krajsky urad pre dopravu a komunikacie - 6eur kolok. zoberu vam velky TP, maly vam nechaju. Za cca. 10 dni si pridete pre novy technicak, kde bude vyplnena iba technicka cast. S tymto technicakom pojdete s dalsim 6eurovym kolkom na dopravny inspektorat kde vam dotlacia druhu stranu TP (info o vlastnikovi). dajte im maly technicak nech vam ho nachipuju na novy velky a odchadzate z oboma a so zapisanymi diskami +pneu ktore mozete dat na ne.
Ked uz to cele absolvujete, zistite ze to nie je az tak zlozite. len ten system je na chuja. rovnaku vec robi kazdy urad inym sposobom a vyzaduju ine doklady k tomu
-
neviete aky ja priemer naboja? k diskom som nedostal vymedzovacie kruzky. teraz neviem ci si ich mam dokupit... na dalsiu sezonu budem dokupovat tu krabicku na senzory.
ad BMW: na mokrom povrchu a vode je viac ako 215 problem, este zavisi aj na type pneu trochu. ani tak moc nevadi ci 16" alebo 17".
ad zapis na okresnom urade: tam to robia laici, ktori nemaju paru o tom co dopisali do TP.
ad zapis na okresnom urade: tam to robia laici, ktori nemaju paru o tom co dopisali do TP.
Dostal jsem několik soukromých zpráv s žádostí o link na "učící krabičku" pro ventilky. Zde je odkaz:https://www.aliexpress.com/item/Top-Qua ... 7d03d63847
Berte to pouze jako příklad. Dají se sehnat všude...
Berte to pouze jako příklad. Dají se sehnat všude...
Astra K 1.4T 92kW innovation v plné palbě, NAVI900, bez AGR...
Antara 2.2
Omega 2.0
Antara 2.2
Omega 2.0