To je v pořádku a žádné překvapení. Předpokládám, že po každém závodě probíhá kontrola motoru spojená s výměnou olejové náplně. Notabéne v situacích, kdy jde o setiny vteřin, je náplň s co nejnižšími třecími odpory zcela namístě (u WRC je to podobné.) Osobně to však nepovažuju za argument pro používání takového oleje v běžném provozu... Ale jak správně píšeš jinde - ať si do motoru každý lije, co se mu líbí a co mu vyhovuje, je to jeho věc a jeho auto. Kamarád do svého 5.7 HEMI taky lije doporučený Mopar 5W20, náplň však mění po 5tis.km. Oleje nízkých viskozitních klasifikací motor nezabijí, jeho životnost (myšleno v řádech stotisíců km) však neprodlouží.
Správny olej 1.4 92kW
Moderátoři: Astra - R@SAG, mattonecz, klm121, Moderátoři
Re: Správny olej 1.4 92kW
W124 E320 R6 Coupé 1994
- Reklama
-
Colombo naprosty souhlas..za me minimumv5w30 cokoliv co je niz je pro me o nicem..
Opel astra K 1.4turbo 110kw..dynamic..led matrix,navi,18bicolor atd..
Prave sedim v servise na 2 garancke a dostavam 0w20 podla vin cisla. A to som od vyroby aj po prvej garancke mal 5w30. Na moje otazky mi bolo povedane, ze oni mi iny dat nemozu. Prekvapilo ma ale, ze interval ostal rok/30.000 km.
Opel Astra K (02/18) 1.4T 92kW Dynamic, + sada inovacie, AGR sedadla, odhlucnovacia sada (a mnoho dalsieho)...
-
V autorizovaku se na nic neptej, oni kolikrat ani nevedi co znaceni oleju znamena a jaky jsou i moznosti.. No z 5w30 na 0w20 neni zrovna dobry a prijde mi to nesmysl, stejne jako vymena po 30ti,to vubec nedelej.. Strop bych nechal 15,optimum po 10ti..
Výměnný interval 30tis.km nebo rok při oleji 0W20 - to prostě nevymyslíš...
W124 E320 R6 Coupé 1994
-
Tak vis jak doporucuje to vyrobce tak je to to nej, to same i ten olej 0w20 atd .. Konkretne v astre je mala napln cca 3,5litru a jeste to trapit 30tisic je fakt mazec.. Za me ani nahodou
Nevím, jak v současné době "moderních" olejů, ale platívalo takové nepsané pravidlo, že čím nižší je (vzájemný) rozdíl mezi zimním a letní číslem, tím je olej v průběhu své práce v motoru stabilnější, méně náchylný k degradaci svých vlastností. Potom by olej 0W20 měl být kvalitnější než kupř. 5W30, avšak jakmile u oleje vidím letní číslo nižší než třicet, přestává mě zajímat. Pravdou je, že jednak už jsem starej a druhak nikdy jsem neměl moderní auto s moderním motorem, cíleně jsem vždy volil klasickou atmosféru objemu pokud možno nemalého, které bylo vpodstatě úplně jedno, jaký olej má ve vaně. Mimochodem, všiml jsem si, že jsi zaregistrovaný i na olejích, takže moje (aspoň některé) názory možná znáš...
W124 E320 R6 Coupé 1994
Vidím , že sa tu robehla celkom dlhá diskusia
Tak ja osobne som si nechal poradiť od kolegov a menil som za 5W30 DEXOS 1gen2.
Len ma jedná vec zaráža, za olej som vysolil 25 Eur (5l)a pri garančke mi ho zaučtovali za 80 Eur (4l)
1.4T 92kW
Tak ja osobne som si nechal poradiť od kolegov a menil som za 5W30 DEXOS 1gen2.
Len ma jedná vec zaráža, za olej som vysolil 25 Eur (5l)a pri garančke mi ho zaučtovali za 80 Eur (4l)
1.4T 92kW
Někdy velmi rozdílné ceny nejsou, bohužel, nic neobvyklého. Z čeho taky mají servisy žít než z marží za náplně a díly...
W124 E320 R6 Coupé 1994
Colommbo píše: ↑22 úno 2020, 10:03To je v pořádku a žádné překvapení. Předpokládám, že po každém závodě probíhá kontrola motoru spojená s výměnou olejové náplně. Notabéne v situacích, kdy jde o setiny vteřin, je náplň s co nejnižšími třecími odpory zcela namístě (u WRC je to podobné.) Osobně to však nepovažuju za argument pro používání takového oleje v běžném provozu... Ale jak správně píšeš jinde - ať si do motoru každý lije, co se mu líbí a co mu vyhovuje, je to jeho věc a jeho auto. Kamarád do svého 5.7 HEMI taky lije doporučený Mopar 5W20, náplň však mění po 5tis.km. Oleje nízkých viskozitních klasifikací motor nezabijí, jeho životnost (myšleno v řádech stotisíců km) však neprodlouží.
Kontrola motora a vymena oleja je po kazdom okruhu,je absolutne jedno aky olej tam je,tento cyklus je vzdy zachovany.
Uvidime zatial nemam spotrebu ziadnu a ani som ju nemal.Ja menim tiez po 5000 tisic,ci tam bude 5W-30 alebo 0W-20 rozhodol som sa ze to takto budem robit,Vzduchovy filter raz rocne..