Domáca diagnostika cez OBD-2

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
hal_sk

Domáca diagnostika cez OBD-2

Příspěvek od hal_sk »

Ahoj,
Na mojej Zafire prerobenej na plyn začala svietiť kontrolka motora. Tak som si kúpil OBD-2 scanner (ešte som s tým nerobil), napichol to a ukázalo mi 3 chyby.
Neskôr by som sa chcel pobaviť aj o samotných chybách, ale zatiaľ budem rád ak mi vyjasníte nasledovné body :)
  1. Sú zobrazené chyby aktuálne? Alebo sa jedná všetky chyby, ktoré boli zaznamenané v ECU od výroby až doteraz?
  2. Ak dám chyby "vyčistiť", tak to mám chápať tak, že chyby v danom momente síce zmiznú, ale znova naskočia, ak sa chyba znova prejaví? Alebo je tam nejaká časová podmienka, počas ktorej sa vyčistené chyby nebudú zobrazovať?
  3. Bolo by vhodné spomínané chyby najprv vyčistiť, chvíľu po-jazdiť a až následne spraviť ten test znova a len nové chyby brať vážne?
Opel Zafira B, 2013, A18XER, benzín + LPG Prins
Reklama

hal_sk

Re: Domáca diagnostika cez OBD-2

Příspěvek od hal_sk »

Dnes som chcel vymazať tie chyby, ale pred potvrdením sa mi zobrazilo toto upozornenie. Tak som to radšej nechal tak. Má niekto skúsenosti s týmito lacnými diagnostickými bluetooth zariadeniami? Konkrétne sa jedná o tento model.
Bol by som nerád, ak by mi to okrem chybových hlásení vymazalo aj nejaké dáta, ktoré by som neskôr mohol oľutovať.
Obrázek
Dusan_Zafira

Příspěvek od Dusan_Zafira »

no, chyby co vidíš jsou ty které auto vyhodilo v "poslední době".
Pokud jsem měl problém, trerý se projevuje "chybovými hláškami" vždy jsem chyby vymazal a po rozsvícení kontrolky motoru (nebo po čase)
jsem se podíval "co je nové"
Auto je schopné chybovou hlášku která se odkazuje na "jednorázovou" chybu po několika studených startech samo smazat.
a ne, opravdu jsem si nikdy nevymazal nic co by chybělo. Používám teda velmi čínský op-com a vybírám si co smazat.
Opel Zafira B , A18XEL, royal blue "Borůvka"
hal_sk

Příspěvek od hal_sk »

Tak som to smazal a všetky 3 chyby zmizli a aj kontrolka na palubovke sa vypla. Tak keď sa nabudúce rozsvieti kontrolka znova, tak to znova napojím a teoreticky odhalím konkrétnu chybu.
Dusan_Zafira

1- dík z zprávu, ano takto by to mělo fungovat s vymazáním a "první novou chybou".
2- ad plyn... máš to na LPG nebo CNG?
problematika LPG se řešila na starém fóru, obecně byl problém s nutností častějšího seřízení ventilů (a přimazávání), jinak hrozilo "zaklepání"
viz např
https://www.opel-astra-h.cz/forum/viewt ... lit=z18xer
hal_sk

Příspěvek od hal_sk »

Dusan_Zafira píše: 14 úno 2022, 19:39 obecně byl problém s nutností častějšího seřízení ventilů (a přimazávání), jinak hrozilo "zaklepání"
Mám LPG Prins s primazávaním (montáž v roku 2014). A je pravda, že mi už raz museli robiť repas motora, ktorý zahŕňal prefrézovanie hlavy motora, nastavenie vole ventilov a iné veci... Zatiaľ kontrolka nesvieti. Ale tie 3 staré chyby sa týkali lambda sondy (tá bližšie k u motoru) a tiež vyhrievania termostatu chladiacej kvapaliny (nedávno som menil nádržku a celú zmes - tak možno preto?). Tá lambda viem že zvykla občas svietiť už aj dávnejšie. Jediný "hmatateľný" problém ktorý pozorujem už dlhodobo, je divoké kolísanie otáčok a strata výkonu za studena. Hlavne prvú cca 1 minútu po naštartovaní a hlavne v zime.
Dusan_Zafira

Ahoj, kolísání otáček jsme zažil ještě u Felicie.
Obvykle pomáhalo vyčištění škrtící klapky...ale po výměně čidla teploty motoru byl najednou pokoj.
Jenže, jak píšu, byla to felicie.
Mírnou neochotu po startu v chladnu jsme měl i u Zafiry, výrazně se zmírnila když se podařilo najít přisávání falešného vzduchu do sání.
držím palce ať Ti auto funguje
Odpovědět

Zpět na „Zafira B“