Diagnostika OPCOM pro Zafira B Z19DT r.v.2008 na W10

Moderátor: Moderátoři

TomasRa

Re: Diagnostika OPCOM pro Zafira B Z19DT r.v.2008 na W10

Příspěvek od TomasRa »

Ahoj Stando, no to jsem právě udělal, přesně, jak píšeš. Win10 jsem vnutil digitálně nepodepsaný ovladač. SW diagnostika připojeného převodníku fungovala, ale když jsem ho zasunul do konektoru auta (Zafira B 1.9CDTi 2008), tak se žádné moduly nenačítaly, prostě to nekomunikovalo. Sorry, že mám tuhle zkušenost, ale mě to skutečně tak fungovalo. Když jsem pak totéž nainstaloval a spustil na Win7 32bit na NTB Dell M1330, tak OpCom funguje spolehlivě. Může to způsobovat i odlišné HW provedení čínských převodníků (ale třeba existuje jen jedno a opravdu jen přepisují v eeprom verzi a dávají jinou nálepku, to nevím, po tom jsem již nepátral), proto jsem uvedl přesně, co mám já. Pokud má někdo jiné zkušenosti, bylo by fajn, kdyby vždy uvedl také detailní údaje o svém HW a SW.
Reklama

standa.

Příspěvek od standa. »

Taky Tě zdravím Tomáši.
Číslům verzí kabelů bych se raději vyhnul, protože nikde se neprodává originální Opel diagnostika s kabelem ve verzi 1.99. Tuhle verzi si Číňan jednoduše vymyslel, aby to znamenalo "čím vyšší číslo, tím toho víc prodá". Pro vzpomenutou verzi softwaru z roku 2020 stačí kabel s firmwarem 1.67, protože si kabel na tuto verzi flashuje. Ale základ je, že kabel funguje s dodaným SW, protože existují a prodávají se tzv. falešné kabely, které nemají originální integrované obvody jako např. PIC18F458, ale jejich kopie, se kterýma se kabel s autem nespojí.

Když to trochu rozvedu, tak Opel je pod PSA a pro nová auta je prakticky OP-COM k ničemu. V OP-COMu z roku 2020 je uvedená pro rok 2021 pouze Insignia-B a pro 2020 Astra-K, Grandland X a Corsa F, což budou poslední varianty vzniklé pod předchozím Opelem (potažmo GM), které se v těch letech ještě prodávaly.
Verze OP-COMu 200603a je stejně nějaká předělávka (nejspíš od FANTOMELa, který ji cracknul), protože poslední oficiální verze 150406b je z roku 2015 viz. http://op-com.hu/Downloads_EN.aspx
mironto

Příspěvek od mironto »

Ahoj Standa, boli tam novsie verzie, ja ked som to pozeral x rokov dozadu tak som stiahol z oficialnej stranky 170823c v madarcine (ani neviem preco 8-) ).
opcom.png
Zafira B (2013) A16XER
TomasRa

Příspěvek od TomasRa »

Ahoj Stando, es jó napot kivanok Mironto :)
předpokládal jsem, že v mém převodníku je čínský klon procesoru, tak jsem ho rozebral a je tam originál Microchip PIC18F45K80. Verze je OPCOM V5 2013-6-2, obsahuje také 8 malých relátek. Chtěl bych se zeptat, jestli je to plnohodnotný převodník, který by měl fungovat třeba i s českou lokalizací OPCOM?
OpComPcbTop.png
pic18F45K80.jpg
pic18F45K80.jpg (6.07 KiB) Zobrazeno 465 x
OpComPcbBot.png
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

Pokud si dobre pamatuju tak ta ceska po nahrani stavajici opcom "rozbila", nebo ne? Ale zase tolik toho tam anglicky neni, resp. kdyz to budes pouzivat casto, naucis se.

Opakuji, tady je par mych navodu, vic toho skoro neni potreba, nejvic jsem vzdy aktivoval denni sviceni 8-)

https://www.opel-astra-h.cz/kategorie/op-com/
standa.

Příspěvek od standa. »

Verzí desek (V5, V6 apod.) jsou hromady a nemá cenu je ani dohledávat. SW může být klidně přeznačený díky reverznímu inženýrství, ale jak už jsem napsal, základ je, že daný kabel funguje s dodaným SW. U těch PIC čipů ani kolikrát nejde poznat, co je originál a co ne.
Pokud ty kabely umí HS CAN a SW CAN, tak to většinou dostačuje, ale některé jednotky jsou dostupné jen přes CH CAN a to už ty kabely většinou nezvládají, ale já měl v ruce jen dva. Jsou tam i ještě Piny 3-7-8-12, ale k těm jsem se snad ani nedostal, abych nějakou jednotku načetl.
BAD-OPCOM-JD.jpg
TomasRa

Příspěvek od TomasRa »

Jak jsem psal, já mám nejlevnější China Klon, ten "1.99" "V5" samozřejmě, že je osazený procesorem FAKE Microchip, má to "čínské logo", ono je to jasné, protože číňani nativně neznají písmeno M, tak to logo Microchip napodobili tak, že to vůbec M nepřipomíná :lol: Jsou to idioti, jak pořád musí podvádět. Na mé fotce je také vidět, že je to FAKE deska, protože obsahuje D5 a C22. Mě angličtina nedělá problémy, ale chtěl jsem protokol zaznamenaných dat z jízdy dát mechanikovi pro snažší lokalizaci závady Ecn023456 a říkal jsem si, že by názvy parametrů pro něj byly srozumitelnější česky. Ale u svého nejlevnějšího klonu mohu být vůbec rád, že nějak funguje. Proto jsem s ním měl problémy, co jsem popisoval. Ale naprogramoval jsem s ním další klíč pro odemykání a startování, tak alespoň, že to jakštakš funguje a víc od toho čekat nemohu. Díky Stando za tu fotku s FAKE OPcomy a procesory.
TomasRa

Příspěvek od TomasRa »

milosh píše: 11 lis 2024, 13:44 Pokud si dobre pamatuju tak ta ceska po nahrani stavajici opcom "rozbila", nebo ne? Ale zase tolik toho tam anglicky neni, resp. kdyz to budes pouzivat casto, naucis se.

Opakuji, tady je par mych navodu, vic toho skoro neni potreba, nejvic jsem vzdy aktivoval denni sviceni 8-)

https://www.opel-astra-h.cz/kategorie/op-com/
Mě aktivovali denní svícení, když jsem auto kupoval nové v r. 2008. Já bych ho spíš deaktivoval :D ale nechám to být (aktivované).
Nejvíc mě štve hláška na displeji, když je teplota od 4st.C, protože je přes celý display a musí se zrušit tlačítkem OK. Předělal bych to na timeout tak 10sec. a aby to zmizelo samo automaticky, aby to neodvádělo řidičovu pozornost, může to být příčinou chvilkové nepozornosti řidiče s vážnými následky, to někdo nedomyslel. A to bohužel OPCOMEM předělat nejde.
Jinak jsem někde četl, že po nahrání české verze přestanou klony OPCOMU fungovat ("zozbijí se") a musí se přeflashovat procesor programátorem, už to prý ani nejde přes USB.
Odpovědět

Zpět na „Zafira B“