"300nm neměla 1.6T nikdy"??, jak to? pokiaľ mala overboost tak 300Nm mala, nie? (uvádza sa to bežne v špecifikáciach) Mohlo sa to kedykoľvek využiť, alebo sa mýlim? Pokiaľ Insignia nemá overboost tak "už to není to co bejválo"
Vrátim sa ešte predsa len k spotrebe týchto dvoch motorizácii. Vyššie v porovnaní som uvažoval rozdiel v spotrebe 2l. Sunman aj mfilip tvrdia že rozdiel je v reáli väčši, sunman dokonca uvažoval až 4l. Údaje zo Spiritmonitor hovorili niečo iné a hlavne pri porovnaní spotreby podľa metodiky WLTP na stránkach opel je rozdiel v motorizáciach podobného výkonu 1,5T a 2,0CDTI len
1l !!!(
WLTP predstavuje celosvetovo harmonizovaný testovací štandard pre ľahké úžitkové vozidlá a popisuje nové pravidlá určovania hodnôt spotreby paliva. Na základe reálnych jazdných údajov získaných z celého sveta tento postup simuluje realite blízku jazdu automobilom). Dokonca pri motorizáciach podobného výkonu 1,6T a 2,0CDTI BiTurbo 4x4 už je to vyrovnané. Jasné 4x4 má vyššiu spotrebu. Sumasumárum základe vyššie uvedených a relevantných info mi vycháda, že rozdiel v spotrebe dvoch výkonovo porovnateľných motorizácii nafta vs benzín mi vychádza že by nemusel byť až tak velký a kľudne by mohol byť reálne v intervale 1-1,5l. Keď zoberiem rozdiel stred=1,25l, tak ekonomická výhodnosť oproti môjmu výpočtu v príspevkoch vyššie sa o dosť poníží a pri SK cenách, kde je nafta lacnejšia je
nulová!! (uvažujem spotrebu podľa WLTP: nafta 6l/100km a benzín +1,25l, teda 7,25l/10km, nájazd 200t km, rozdiel v cene motorizácii 3000.-€, náklady na výmenu rozvodového remeňa u nafty=cca 600.-€)
Teda celkové náklady pri tejto úvahe sú vyrovnané a naftová motorizácia sa nejaví ako ekonomicky výhodnejšia!!! Celkom zaujímavé, opravte ma ak sa mýlim.
Apropo celkom zaujímaný
test Insignie v nafte 4x4 170HP. Spotreba v teste činila 7.4 l/100 km.