Po 142000km sa zadrelo na CDTI160k vodné čerpadlo.
Identifikácia poruchy: teplota vyletí na 130°C behom cca 30 sekund chodu motora. Voda vrie v nádobke, ale pri zapnutí kúrenia na max, fúka studený vzduch. Po chvíli ventilátory schladia vodu v mieste snímača teploty a v chladiči na 80°C a vypnú. Po naštartovaní je za 30 sek teplota naspäť.
Identifikácia poruchy riadiacou jednotkou: Displej hlási "motor overheated - idle motor". Otázka je v rýchlosti vedieť, čo to znamená "idle-motor"? Ťažko identifikovať aj pre znalcov angličtiny. V knižočke s prekladom píšu: motor uveďte do voľnobehu.
Logika pri prehriatom motore velí rovnako.
Fajn, v tomto prípade nechať motor na voľnobeh to znamená ťažké prachy za opravu - kompletná výmena rozvodov, ktoré zaseknuté čerpadlo prešmykovaním remeňa poslalo do večných lovíšť. Našťastie sa remeň neroztrhol takže to už nepokračovalo ďalej hlavou motora a ventilovými rozvodmi
Odporúčam preto ihneď vypnúť motor a odtiahnuť. Oni si to ale asi aj tak naštartujú v servise a naúčtujú opravu tak či tak - minimálne ale treba do zápisu v servise uviesť, že motor beží, t.j. rozvody fungujú, aby vám nenaúčtovali prípadne aj tú hlavu.
U mňa našťastie nekrváca moja peňaženka ale leasingovky.
Zadreté vodné čerpadlo
Moderátor: Moderátoři
- Reklama
Re: Zadreté vodné čerpadlo
No potěž pánbůh,
to už jsem myslel, že mám na Insignii všechny možný závady
to už jsem myslel, že mám na Insignii všechny možný závady
Naposledy upravil(a) miki11 dne 07 úno 2012, 23:46, celkem upraveno 1 x.
Ak hovoríš o 2.0DTH, tak sorry, je tam remeň. Mení sa štandardne po 150000km.
Naviac byť majiteľom tak by som si u 150 000km chystal prašule okrem rozvodov, čerpadla ešte na zotrvačník.
Začína byť počuť.
U Vectry mi skončil práve s výmenou remeňov - neviem či to bola náhoda - začalo to hučaním pri ubratí plynu na diaľnici, potom občas klepol na voľnobeh a teraz je to randál na voľnobehu a pri rozbiehaní auto rezonuje katastrofalne.
Začína byť počuť.
U Vectry mi skončil práve s výmenou remeňov - neviem či to bola náhoda - začalo to hučaním pri ubratí plynu na diaľnici, potom občas klepol na voľnobeh a teraz je to randál na voľnobehu a pri rozbiehaní auto rezonuje katastrofalne.
Naposledy upravil(a) miki11 dne 07 úno 2012, 23:46, celkem upraveno 1 x.
Reťaz je u 2.0DTI a 2.2DTI motory Y22DTR, Y20DTH, t.j. Vectry cca do MY2006
Potom prišiel 1.9DTH s remeňom a výmenou rozvodov po 150t. Myslím že 2.0DTH v Insignii je len klon ktorý má o 50ccm väčší objem. Doslovne mi povedali v servise "zadretá pumpa vyšúchala rozvodový remeň takže ho musíme vymeniť pretože inak negarantujeme opravu".
Potom prišiel 1.9DTH s remeňom a výmenou rozvodov po 150t. Myslím že 2.0DTH v Insignii je len klon ktorý má o 50ccm väčší objem. Doslovne mi povedali v servise "zadretá pumpa vyšúchala rozvodový remeň takže ho musíme vymeniť pretože inak negarantujeme opravu".