koľko má ta tvoja vectra najazdené?
U Opla sa mi ešte nestalo, že by výbojka odišla úplne - ani po 180000km stáleho svietenia - zmenila farbu a svietila tak 50% intenzitou.
Ale poznám iné auto, kde výbojka svietila vždy 10min po naštartovaní a potom poblikávala až zhasla. Pri ďalšom naštartovaní zase 10min a tak nejakú dobu až zhasla úplne.
Myslím že máš dve možnosti
- vymeň tie výbojky medzi sebou a hneď je jasné kde je chyba. Na VC po facelifte je to záležitosť cca 30minut práce.
- výbojku kúpiš na internete za 40EUR, to je polovica nádrže nafty, tak pokiaľ máš najazdené 150 000km vymenil by som ich obe tak či tak.
Popis výmeny (u klasických xenonov, AFL u VC nemám ale podľa mňa to bude rovnaké)
- na ľavej strane vytiahni opatrne nalievacie hrdlo do ostrekovača. Je to len hrdo ktoré sedí v gumovom okružku. Opatrne ťahaj s pootáčaním.
- daj dole gumovú záslepku reflektora
- výbojka je zachytená pružinou v reflektore. Musíš na pružinu trochu zatlačiť prstom a potom nadvihnúť cca 5mm nahor, "otvorí" sa tým na jednu stranu a ako dvierka a výbojka je mechanicky uvoľnená
- odpojiť prívodný káblik z výbojky. Tu opatrne, zástrčka je "zaskočená" a aretovaná pružinkou aby nevypadla. Na jednej strane krátšej strany je možné prstami stlačiť konektor čím sa pružinka odistí a môžeš zástrčku z výbojky uvoľniť. Potom už len výbojku vytiahnuť von.
Môžeš si dobre pomôcť vreckovým zrkadielkom ktorým uvidíš ako je tam pružina a konektor upevnený.
Na pravej strane musíš odmontovať teleso vzduchového filtra - to sú myslím 4 skrutky. Len pozor na držiak na kábliky a hadičky z boku telesa aby si ho neodlomil, potom by ti tam plandali. Aspoň filter vyčistíš, určite tam bude plno bordelu.
výbojku demontuješ úplne rovnako.
Môže byť, že už tento postup robil niekto v "odbornom" servise. väčšinou odborníci nevedia, že konektor má západku do výbojky a ulomia ho, preto to možno bliká. tiež som to zistil že po výmene nárazníka sú obe západky ulomené a fiškus v servise poistil kábliky aby nevypadli sťahovacou páskou na elektrické káble....
Ostrekovače svetlometov - nechaj niekomu aby ich zapol (bacha budeš mokrý

) a keď sa vysunú chyť ho do ruky a povytiahni ho opatrne von až na doraz. Potom nastriekaj na hriadeľku ostrekovača silikonový olej alebo iné mazivo aby sa dobre šmýkala a začne to chodiť. Je to len umelá hmota na umelú hmotu.
(P.S. mám VC aj Insigniu, popis vyššie platí rovnako pre obe. U Insignie je akorát jednoduchšia výmena xenonu lebo je tam viac miesta a výbojka sa odisťuje pootočením plastového bajonetu, ktorý je nasadený na výbojke)